Klasszikus gőzölt bao tészták fehér tányéron, egyszerű tálalás

Klasszikus Bao

A bao, a klasszikus kínai étel, régóta része az ázsiai gasztronómiának. Eredetileg gőzölve készül, ami segít megőrizni a tészta puhaságát és könnyedségét. A bao hagyományosan különféle töltelékekkel készül, de az egyszerű, üres tészta is rendkívül ízletes. A gőzölés titka a tészta pihentetése és a megfelelő hőmérsékletű víz, mely lehetővé teszi a tészta tökéletes emelkedését. A bao-k a legjobb frissen fogyasztva, és ideálisak vendégváró falatként, vagy akár egy könnyed étkezéshez is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
10 g Élesztő
30 g Cukor
250 ml Meleg víz
1 tk.
2 ek. Olaj
100 ml Tej

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A meleg vízben oldd fel a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 5-10 percig, amíg habosodik. Ez biztosítja, hogy az élesztő aktív legyen.

    A víz ne legyen túl forró, különben elpusztíthatja az élesztőt! A megfelelő hőmérséklet 35-40°C.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Add hozzá az élesztős keveréket és a tejet. Kezd el összegyúrni a tésztát.

    Ha túl ragacsos a tészta, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert akkor nem lesz elég puha!

    3

    Miután a tészta kezd összeállni, add hozzá az olajat, és folytasd a gyúrást 5-10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.

    Ha van kenyérsütő géped, használhatod azt is a tészta elkészítéséhez, így gyorsabban és könnyebben elérheted a kívánt állagot.

    4

    Takarj le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 1 órán át meleg helyen, amíg a tészta duplájára nő.

    A tészta pihentetéséhez ideális hely egy meleg, huzatmentes helyiség, például a konyha sütőjében, amennyiben ott nincs sütés!

    5

    Amikor a tészta megkelt, oszd 8 egyenlő részre. Formálj belőlük kis golyókat, majd lapítsd őket kis korongokká.

    A tésztát ne dolgozd túl, mert akkor keményebb lesz. Ha a tészta túl ragacsos, szórj rá egy kevés lisztet.

    6

    Helyezd a formált tésztakorongokat gőzölő kosárba, és takard le őket egy konyharuhával. Hagyd őket ismét kelni 30 percig.

    Ha nincs gőzölő kosarad, egy szűrőt is használhatsz, amelyet egy fazék fölött helyezhetsz el.

    7

    Közben forralj vizet egy nagy fazékban. Amikor a víz felforrt, helyezd a gőzölő kosarat a fazék fölé, és gőzöld a buákat 15-20 percig.

    A gőzölés segít a bao pillekönnyű és puha textúrájának kialakításában. Ne emeld fel a fedőt a gőzölés alatt, hogy ne veszítsd el a hőt.

    8

    Amikor a bao-k megpuhultak és szépen megemelkedtek, vedd le őket a gőzölő kosárból. Tálald melegen.

    A bao-k legjobban frissen fogyasztva a legfinomabbak, de ha későbbre hagyod őket, újra gőzölheted őket, hogy visszanyerjék puhaságukat.