Klasszikus Tarte Tatin, karamellizált almákkal és ropogós leveles tésztával

Klasszikus Tarte Tatin

A Tarte Tatin gyökerei a 19. századi Franciaországba nyúlnak, ahol egy véletlen baleset vezetett a sütemény megszületéséhez. A legendák szerint két testvér, Stéphanie és Caroline Tatin egy almás pitét készítettek, de az alma a serpenyőben karamellizálódott ahelyett, hogy a tészta alá került volna. Így született meg az isteni finom, fordított almás sütemény, ami azóta a világ egyik legismertebb desszertje lett. A Tarte Tatin titka a ropogós tészta és az édes, karamellizált alma tökéletes harmóniájában rejlik, amit a citrom és fahéj ad különleges ízt.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
2100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
6 db Alma
150 g Cukor
100 g Vaj
1 db Lemon
1 tk. Fahéj
1 csomag Leveles tészta

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdd azzal, hogy a sütőt előmelegíted 180°C-ra. Az almákat hámozd meg, távolítsd el a magházat, és szeleteld őket nagyobb darabokra.

    Az alma fajtája fontos: válassz keményebb fajtát, mint a Granny Smith, hogy ne főjön túl puha a sütés alatt.

    2

    Egy nagy serpenyőben olvaszd meg a vajat közepes lángon, majd add hozzá a cukrot. Keverd folyamatosan, amíg a cukor teljesen el nem olvad és karamellizálódik.

    Fontos, hogy a cukrot folyamatosan keverd, hogy elkerüld a leégést. Ha karamellizálódik, figyelj rá, hogy ne forrald túl, mert keserű lesz!

    3

    Amikor a cukor aranybarna karamellé vált, óvatosan tedd bele az almákat. Ha kell, egy kis friss citromlevet is facsarj rá, hogy ne barnuljanak meg túl gyorsan.

    Ne mozgasd túl sokat az almákat, hogy a karamell ne sérüljön. Ha az alma kicsit átnedvesedik a karamelltől, ne aggódj, a tészta így is tökéletesen sül.

    4

    Helyezd az almákat a serpenyőben egyenletesen, majd szórd meg fahéjjal, és hagyd a tűzhelyen kb. 10 percig, hogy az alma kicsit megpuhuljon és felszívja a karamellt.

    Figyeld a karamellizálódást, és ha túl sok lé szabadul el, emeld le kicsit a hőmérsékletet, hogy ne folyjon el a karamell.

    5

    Húzd le a serpenyőt a tűzről, és egyenletesen helyezd rá a leveles tésztát. Óvatosan igazgasd el a széleit, hogy a tészta befedje az almákat.

    A leveles tészta könnyen repedhet, ezért ügyelj arra, hogy az alját ne húzd túl, és hagyd pihenni néhány percig, hogy a tészta könnyen rámelegedjen.

    6

    Tedd a serpenyőt a sütőbe, és süsd 25-30 percig, amíg a tészta aranybarnára és ropogósra sül.

    A tészta sütését mindig ellenőrizd, mert a sütőhőmérséklet mindenhol különböző lehet. Ha szükséges, a sütési időt egy-két perccel hosszabbíthatod.

    7

    Miután elkészült, vedd ki a Tarte Tatin-t a sütőből, és hagyd hűlni pár percig. Ezután egy gyors mozdulattal fordítsd át egy tálra úgy, hogy az alma és karamell a tetejére kerüljön.

    A gyors fordításhoz figyelj, hogy ne égesd meg magad a serpenyő fogantyúja miatt – használj konyharuhát!