Kezdd azzal, hogy a sütőt előmelegíted 180°C-ra. Az almákat hámozd meg, távolítsd el a magházat, és szeleteld őket nagyobb darabokra.
Az alma fajtája fontos: válassz keményebb fajtát, mint a Granny Smith, hogy ne főjön túl puha a sütés alatt.
Egy nagy serpenyőben olvaszd meg a vajat közepes lángon, majd add hozzá a cukrot. Keverd folyamatosan, amíg a cukor teljesen el nem olvad és karamellizálódik.
Fontos, hogy a cukrot folyamatosan keverd, hogy elkerüld a leégést. Ha karamellizálódik, figyelj rá, hogy ne forrald túl, mert keserű lesz!
Amikor a cukor aranybarna karamellé vált, óvatosan tedd bele az almákat. Ha kell, egy kis friss citromlevet is facsarj rá, hogy ne barnuljanak meg túl gyorsan.
Ne mozgasd túl sokat az almákat, hogy a karamell ne sérüljön. Ha az alma kicsit átnedvesedik a karamelltől, ne aggódj, a tészta így is tökéletesen sül.
Helyezd az almákat a serpenyőben egyenletesen, majd szórd meg fahéjjal, és hagyd a tűzhelyen kb. 10 percig, hogy az alma kicsit megpuhuljon és felszívja a karamellt.
Figyeld a karamellizálódást, és ha túl sok lé szabadul el, emeld le kicsit a hőmérsékletet, hogy ne folyjon el a karamell.
Húzd le a serpenyőt a tűzről, és egyenletesen helyezd rá a leveles tésztát. Óvatosan igazgasd el a széleit, hogy a tészta befedje az almákat.
A leveles tészta könnyen repedhet, ezért ügyelj arra, hogy az alját ne húzd túl, és hagyd pihenni néhány percig, hogy a tészta könnyen rámelegedjen.
Tedd a serpenyőt a sütőbe, és süsd 25-30 percig, amíg a tészta aranybarnára és ropogósra sül.
A tészta sütését mindig ellenőrizd, mert a sütőhőmérséklet mindenhol különböző lehet. Ha szükséges, a sütési időt egy-két perccel hosszabbíthatod.
Miután elkészült, vedd ki a Tarte Tatin-t a sütőből, és hagyd hűlni pár percig. Ezután egy gyors mozdulattal fordítsd át egy tálra úgy, hogy az alma és karamell a tetejére kerüljön.
A gyors fordításhoz figyelj, hogy ne égesd meg magad a serpenyő fogantyúja miatt – használj konyharuhát!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.