Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.
A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy az élesztő egyenletesen eloszoljon.
A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt.
Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.
A tésztának simának és rugalmasnak kell lennie, hogy könnyen lehessen vele dolgozni.
Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tészta keléséhez ideális a meleg, huzatmentes hely.
Közben készítsd el a tölteléket: keverd össze a pépesített burgonyát, tejszínt, főtt csirkehúst, aprított zellert, hagymát, petrezselymet és őrölt fekete borsot.
A töltelék ne legyen túl folyós, mert kifolyik a fánkból sütés közben.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert a töltelék átszakíthatja.
Minden tésztakorong közepébe helyezz egy kis adag knoephla levestölteléket, majd hajtsd félbe és jól zárd le a széleit, hogy a töltelék bent maradjon sütés közben.
A széleket alaposan nyomkodd össze, vagy kenegesd meg egy kis vízzel, hogy jobban összetapadjanak.
A töltött fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.
A második kelés során a fánkok még könnyebbek lesznek.
Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.
Az olaj ne legyen túl forró, mert a fánkok kívül megégnek, belül pedig nyersek maradnak.
Süsd a töltött fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
Ügyelj, hogy a töltelék ne szivárogjon ki sütés közben. Ha kiszivárog, az olaj fröcsöghet.
A még langyos fánkok tetejét szórd meg egy kevés porcukorral az egyedi édes-sós ízhatás érdekében.
A porcukor helyett használhatsz reszelt sajtot is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.