Koeksister fűszeres szirupban, dél-afrikai édesség ropogós tésztával

Koeksister fűszeres szirupban

A Koeksister egy népszerű dél-afrikai édesség, amelyet gyakran készítenek utcai árusok. A tészta kívül ropogós, belül pedig puha és szaftos, köszönhetően a fűszeres szirupnak, amelybe a sütemények áztatódnak. A Koeksister gazdag fűszerekkel, mint a fahéj és a szegfűszeg, és édes, de enyhén fűszeres ízeivel igazi különlegesség a dél-afrikai konyhában.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Fehér liszt
1 tk. Sütőpor
50 g Cukor
0.5 tk.
150 ml Meleg víz
1 db Tojás
500 ml Olaj
1 tk. Cinnamon
2 db Cloves
1 tk. Szárított rózsa

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet, sütőport, cukrot és sót egy tálba szitáljuk. Adjuk hozzá a tojást, majd fokozatosan öntsük hozzá a meleg vizet, hogy puha tésztát kapjunk.

    A tészta ne legyen túl kemény, de ne is túl lágy. A víz mennyisége változhat, attól függően, hogy milyen típusú lisztet használunk.

    2

    A tésztát pihentessük 15-20 percig, majd formáljunk belőle kis hengereket. A hengereket sodorjuk ki egy kis lisztezett felületen, hogy kb. 10 cm hosszú vékony rudakat kapjunk.

    A tésztát ne hagyjuk túl sokáig pihenni, mert könnyen kiszáradhat.

    3

    Egy serpenyőben vagy lábosban hevítsünk olajat, és a tésztarudakat süssük aranybarnára. Ügyeljünk rá, hogy ne legyenek túl zsúfolva a serpenyőben.

    Ha túl sokáig hagyjuk a tésztát a forró olajban, könnyen megéghet. A megfelelő olajhőmérséklet körülbelül 170-180°C.

    4

    Amíg a koeksister süt, készítsük el a fűszeres szirupot. Egy tálban keverjük össze a cukrot, vizet, fahéjat, szegfűszeget és a szárított rózsát. Főzzük, amíg a cukor teljesen feloldódik és a szirup szirupos állagú lesz.

    Ha még fűszeresebb ízt szeretnénk, egy kis gyömbért is adhatunk hozzá.

    5

    Amikor a koeksisterek kisültek, öntsük rájuk a forró fűszeres szirupot, és hagyjuk egy kicsit állni, hogy a tészta felszívja a szirupot.

    Ne hagyjuk túl sokáig a szirupban a koeksistereket, mert túl puhává válhatnak.

    6

    Tálaljuk melegen vagy szobahőmérsékleten. A koeksisterek kívül ropogósak, belül pedig puhák és szaftosak lesznek a sziruptól.

    A fűszeres szirupot ízlés szerint módosíthatjuk, hogy erősebb vagy enyhébb ízt kapjunk.