Kringle almás-fahéjas töltelékkel, frissen sült, aranybarna tésztában

Kringle almás-fahéjas töltelékkel

A Kringle egy hagyományos magyar sütemény, amelyet édes töltelékkel, általában almával és fahéjjal készítenek. A sütemény a családi asztalokon mindig különleges szerepet játszott, különösen az ünnepek alatt. Az almás-fahéjas változata a legnépszerűbb, hiszen a fahéj és alma aromája tökéletes harmóniát alkot a tészta enyhe édességével. A Kringle elkészítése igazi élvezet, amely mindenki számára egy élvezetes desszert élményt nyújt.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
10 g Élesztő
500 g Búzaliszt
50 g Cukor
250 ml Meleg víz
150 ml Tej
1 tk.
50 g Vaj
2 db Alma
2 tk. Fahéj
50 g Cukor (a töltelékhez)
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt a meleg vízben oldd fel a cukorral, majd hagyd állni 10 percig, hogy aktiválódjon.

    Ha az élesztő felfut, a víznek langyosnak kell lennie, nem forrónak, hogy az élesztő ne pusztuljon el.

    2

    A lisztet és a sót egy tálba szitáld, majd add hozzá az élesztős keveréket, a tejet és a vajat.

    A vajat olvaszd meg, hogy könnyebben beleolvadjon a tésztába.

    3

    Dagaszd a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Takarjuk le, és pihentesd meleg helyen 1 órán át, amíg a tészta duplájára nő.

    A tésztát akkor pihentesd, ha a környezet hőmérséklete ideális, így gyorsabban kel.

    4

    Amíg a tészta kel, az almát hámozd meg, vágd kis kockákra, majd egy serpenyőben, közepes lángon pirítsd meg a cukorral és fahéjjal.

    Az alma ne legyen túl puha, hogy ne veszítse el a textúráját a töltelékben.

    5

    Amikor az alma megpuhult, add hozzá a citromlevet, és keverd össze. Hagyd lehűlni a tölteléket.

    A citrom frissessége kiemeli az alma ízét és enyhíti a túlságosan édes tölteléket.

    6

    Miután a tészta megkelt, nyújtsd ki vékonyra egy lisztezett felületen, majd kend rá az almás fahéjas tölteléket.

    A tésztát nyújtsd egyenletesen, hogy a töltelék jól eloszoljon rajta.

    7

    A tésztát hajtsd fel, és formázz belőle egy hosszú hengert. A henger két végét hajtsd be, hogy szép kerek formát kapj.

    A tészta szélét jól nyomd le, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.

    8

    Helyezd a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyd még 15 percig kelni.

    A tészta második kelesztése segít, hogy a pékáru könnyebb és lágyabb legyen.

    9

    Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és süsd a kringelt 25-30 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    Ha a kringle teteje gyorsan sül, de az alja még nem, fedd le egy alufóliával, hogy tovább süljön anélkül, hogy megégne.