Az élesztőt keverd el a langyos tejben egy teáskanál cukorral, és hagyd állni 10-15 percig, amíg felfut.
Az élesztő felfuttatásához mindig langyos tejet használj, hogy ne öld meg a felfedezni kívánt élesztőt.
A lisztet, cukrot, vaníliás cukrot és sót egy nagy tálban keverd össze. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást és a felolvasztott vajat. Gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.
A tészta akkor jó, ha már nem ragad a kezedhez. Ha túl lágy, adj hozzá még egy kevés lisztet.
Takarjuk le a tálat egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órán keresztül, amíg a tészta a duplájára nő.
A tészta keléséhez fontos, hogy ne hűvös helyen hagyd, hanem meleg környezetben, ahol gyorsabban kelhet.
Miután a tészta megkelt, nyújtsd ki lisztezett felületen egy nagyobb téglalap alakúra. Kend meg egyenletesen eperlekvárral.
Ne tegyél túl sok lekvárt, hogy a tészta ne áztassa el, és megőrizze az állagát.
A tésztát tekerd fel szorosan, mint egy piskótatekercset, majd formálj belőle egy kört. Az összeillesztett részt nyomd jól össze, hogy ne nyíljon szét sütés közben.
A tészta szoros feltekerése fontos, hogy a krém a tészta belsejében maradjon.
Helyezd a tepsibe, és hagyd kelni még 20-30 percig. Ezután kend meg a tetejét egy felvert tojással, és szórd meg cukorral.
A tojás megadja a tészta szép fényes, aranybarna színét.
Süsd 180°C-on 20-25 percig, amíg a tészta szép aranybarna lesz.
Ha a teteje túl gyorsan pirulna, takard le fóliával, hogy a belseje is megsüleljen.
Miután elkészült, hagyd kihűlni, majd szeleteld fel és tálald.
A kringle frissen a legfinomabb, de hidegen is nagyon ízletes.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.