Kringle eperlekvárral, frissen tálalva, ropogós tésztával

Kringle eperlekvárral

A Kringle, egy hagyományos magyar sütemény, amely a tészta és lekvár tökéletes kombinációját kínálja. Az édes piskótát az eperlekvár gazdagítja, és egy igazán különleges édességet eredményez. Az étel különösen a téli hónapokban népszerű, mivel a lekvár édessége és a puha tészta egy igazi komfort étel. A kringle ideális választás bármilyen ünnepi alkalomra, vagy ha egy finom édességet szeretnél magadnak és a családnak.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
10 g Élesztő
100 g Cukor
500 g Liszt
200 ml Tej
100 g Vaj
1 db Tojás
1 tk. Vaníliás cukor
200 g Eperlekvár
1 csipet
50 g Cukor (a tetejére)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt keverd el a langyos tejben egy teáskanál cukorral, és hagyd állni 10-15 percig, amíg felfut.

    Az élesztő felfuttatásához mindig langyos tejet használj, hogy ne öld meg a felfedezni kívánt élesztőt.

    2

    A lisztet, cukrot, vaníliás cukrot és sót egy nagy tálban keverd össze. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást és a felolvasztott vajat. Gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    A tészta akkor jó, ha már nem ragad a kezedhez. Ha túl lágy, adj hozzá még egy kevés lisztet.

    3

    Takarjuk le a tálat egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órán keresztül, amíg a tészta a duplájára nő.

    A tészta keléséhez fontos, hogy ne hűvös helyen hagyd, hanem meleg környezetben, ahol gyorsabban kelhet.

    4

    Miután a tészta megkelt, nyújtsd ki lisztezett felületen egy nagyobb téglalap alakúra. Kend meg egyenletesen eperlekvárral.

    Ne tegyél túl sok lekvárt, hogy a tészta ne áztassa el, és megőrizze az állagát.

    5

    A tésztát tekerd fel szorosan, mint egy piskótatekercset, majd formálj belőle egy kört. Az összeillesztett részt nyomd jól össze, hogy ne nyíljon szét sütés közben.

    A tészta szoros feltekerése fontos, hogy a krém a tészta belsejében maradjon.

    6

    Helyezd a tepsibe, és hagyd kelni még 20-30 percig. Ezután kend meg a tetejét egy felvert tojással, és szórd meg cukorral.

    A tojás megadja a tészta szép fényes, aranybarna színét.

    7

    Süsd 180°C-on 20-25 percig, amíg a tészta szép aranybarna lesz.

    Ha a teteje túl gyorsan pirulna, takard le fóliával, hogy a belseje is megsüleljen.

    8

    Miután elkészült, hagyd kihűlni, majd szeleteld fel és tálald.

    A kringle frissen a legfinomabb, de hidegen is nagyon ízletes.