Sütőben sült krofne, cukorral és csokoládéval díszítve

Krofne sütőben sütve

A krofne, mint a világ egyik legismertebb édessége, eredetileg a francia konyhából származik, és a magyar háztartásokban is egyre népszerűbb. Sokan a hagyományos olajban sütött változatot ismerik, de a sütőben sütött krofne egy egészségesebb alternatívát kínál. Az egyszerű tésztája élesztővel készül, így kellemesen puha és levegős lesz. A sütőben való elkészítés során a krofne egy kicsit más textúrával rendelkezik, de ugyanakkora élményt nyújt, mint a hagyományos olajos változat. Tálalhatjuk porcukorral, lekvárral vagy csokoládéval, így mindenki megtalálja a számára tökéletes ízt.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
100 g Cukor
10 g Élesztő
250 ml Meleg tej
2 db Tojás
50 g Olvasztott vaj
0.5 tk.
1 cs. Vaníliás cukor
1 tk. Citromhéj
50 g Búzaliszt a nyújtáshoz
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A meleg tejben oldd fel a cukrot és az élesztőt, majd hagyd pihenni 10 percig, amíg felfut.

    Ügyelj arra, hogy a tej ne legyen túl forró, mert elpusztíthatja az élesztőt! Az ideális hőmérséklet körülbelül 40°C.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a vaníliás cukrot és a citromhéjat. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojásokat és az olvasztott vajat, majd gyúrd össze a tésztát.

    A tésztát akkor van kész, amikor nem ragad a kezedhez, de még rugalmas. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés lisztet.

    3

    Formázz cipót a tésztából, és takard le egy konyharuhával. Hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg duplájára nő.

    A tészta gyorsabban kel, ha a tálat a sütő aljába helyezed egy lábas forró víz mellett – ez melegen tartja a környezetet.

    4

    Miután a tészta megkelt, borítsd ki lisztezett felületre, és nyújtsd ki 1-1.5 cm vastagságúra. Szaggasd ki a formákat egy pogácsaszaggatóval vagy pohárral.

    Ha nincs speciális krofne szaggatód, poharat is használhatsz, csak ügyelj, hogy mindig lisztbe mártsd, hogy ne ragadjon.

    5

    A formázott tésztát tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd hagyd pihenni további 20 percig, hogy még egy kicsit keljen.

    A pihenés segít abban, hogy a krofne könnyen és szépen megemelkedjen sütés közben.

    6

    A tetejét kend meg felvert tojással, majd süsd előmelegített 180°C-os sütőben 15-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A tojásos kenés szép fényt ad a krofnénak, és segít, hogy ne száradjon ki a felülete.

    7

    Miután megsültek, hagyd őket egy kicsit hűlni. Tálalhatod porcukorral, csokoládéval vagy lekvárral.

    A frissen sült krofne a legfinomabb, ha azonnal tálalod. A porcukor mellett kipróbálhatsz lekvárt is a különlegesebb ízért.