SĂŒtƑben sĂŒlt krofne, cukorral Ă©s csokolĂĄdĂ©val dĂ­szĂ­tve

Krofne sĂŒtƑben sĂŒtve

A krofne, mint a vilĂĄg egyik legismertebb Ă©dessĂ©ge, eredetileg a francia konyhĂĄbĂłl szĂĄrmazik, Ă©s a magyar hĂĄztartĂĄsokban is egyre nĂ©pszerƱbb. Sokan a hagyomĂĄnyos olajban sĂŒtött vĂĄltozatot ismerik, de a sĂŒtƑben sĂŒtött krofne egy egĂ©szsĂ©gesebb alternatĂ­vĂĄt kĂ­nĂĄl. Az egyszerƱ tĂ©sztĂĄja Ă©lesztƑvel kĂ©szĂŒl, Ă­gy kellemesen puha Ă©s levegƑs lesz. A sĂŒtƑben valĂł elkĂ©szĂ­tĂ©s sorĂĄn a krofne egy kicsit mĂĄs textĂșrĂĄval rendelkezik, de ugyanakkora Ă©lmĂ©nyt nyĂșjt, mint a hagyomĂĄnyos olajos vĂĄltozat. TĂĄlalhatjuk porcukorral, lekvĂĄrral vagy csokolĂĄdĂ©val, Ă­gy mindenki megtalĂĄlja a szĂĄmĂĄra tökĂ©letes Ă­zt.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 500 g Liszt
⭕ 100 g Cukor
⭕ 10 g ÉlesztƑ
⭕ 250 ml Meleg tej
⭕ 2 db Tojás
⭕ 50 g Olvasztott vaj
⭕ 0.5 tk. Só
⭕ 1 cs. Vaníliás cukor
⭕ 1 tk. CitromhĂ©j
⭕ 50 g BĂșzaliszt a nyĂșjtĂĄshoz
⭕ 1 db TojĂĄs a kenĂ©shez

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A meleg tejben oldd fel a cukrot Ă©s az Ă©lesztƑt, majd hagyd pihenni 10 percig, amĂ­g felfut.

    Ügyelj arra, hogy a tej ne legyen tĂșl forrĂł, mert elpusztĂ­thatja az Ă©lesztƑt! Az ideĂĄlis hƑmĂ©rsĂ©klet körĂŒlbelĂŒl 40°C.

    2

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet, a sĂłt, a vanĂ­liĂĄs cukrot Ă©s a citromhĂ©jat. Add hozzĂĄ a felfuttatott Ă©lesztƑt, a tojĂĄsokat Ă©s az olvasztott vajat, majd gyĂșrd össze a tĂ©sztĂĄt.

    A tĂ©sztĂĄt akkor van kĂ©sz, amikor nem ragad a kezedhez, de mĂ©g rugalmas. Ha szĂŒksĂ©ges, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s lisztet.

    3

    FormĂĄzz cipĂłt a tĂ©sztĂĄbĂłl, Ă©s takard le egy konyharuhĂĄval. Hagyd kelni meleg helyen 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂ­g duplĂĄjĂĄra nƑ.

    A tĂ©szta gyorsabban kel, ha a tĂĄlat a sĂŒtƑ aljĂĄba helyezed egy lĂĄbas forrĂł vĂ­z mellett – ez melegen tartja a környezetet.

    4

    MiutĂĄn a tĂ©szta megkelt, borĂ­tsd ki lisztezett felĂŒletre, Ă©s nyĂșjtsd ki 1-1.5 cm vastagsĂĄgĂșra. Szaggasd ki a formĂĄkat egy pogĂĄcsaszaggatĂłval vagy pohĂĄrral.

    Ha nincs speciĂĄlis krofne szaggatĂłd, poharat is hasznĂĄlhatsz, csak ĂŒgyelj, hogy mindig lisztbe mĂĄrtsd, hogy ne ragadjon.

    5

    A formĂĄzott tĂ©sztĂĄt tedd egy sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire, majd hagyd pihenni tovĂĄbbi 20 percig, hogy mĂ©g egy kicsit keljen.

    A pihenĂ©s segĂ­t abban, hogy a krofne könnyen Ă©s szĂ©pen megemelkedjen sĂŒtĂ©s közben.

    6

    A tetejĂ©t kend meg felvert tojĂĄssal, majd sĂŒsd elƑmelegĂ­tett 180°C-os sĂŒtƑben 15-20 percig, amĂ­g aranybarnĂĄra sĂŒlnek.

    A tojĂĄsos kenĂ©s szĂ©p fĂ©nyt ad a krofnĂ©nak, Ă©s segĂ­t, hogy ne szĂĄradjon ki a felĂŒlete.

    7

    MiutĂĄn megsĂŒltek, hagyd Ƒket egy kicsit hƱlni. TĂĄlalhatod porcukorral, csokolĂĄdĂ©val vagy lekvĂĄrral.

    A frissen sĂŒlt krofne a legfinomabb, ha azonnal tĂĄlalod. A porcukor mellett kiprĂłbĂĄlhatsz lekvĂĄrt is a kĂŒlönlegesebb Ă­zĂ©rt.