A meleg tejben oldd fel a cukrot és az élesztőt, majd hagyd pihenni 10 percig, amíg felfut.
Ügyelj arra, hogy a tej ne legyen túl forró, mert elpusztíthatja az élesztőt! Az ideális hőmérséklet körülbelül 40°C.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a vaníliás cukrot és a citromhéjat. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojásokat és az olvasztott vajat, majd gyúrd össze a tésztát.
A tésztát akkor van kész, amikor nem ragad a kezedhez, de még rugalmas. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés lisztet.
Formázz cipót a tésztából, és takard le egy konyharuhával. Hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg duplájára nő.
A tészta gyorsabban kel, ha a tálat a sütő aljába helyezed egy lábas forró víz mellett – ez melegen tartja a környezetet.
Miután a tészta megkelt, borítsd ki lisztezett felületre, és nyújtsd ki 1-1.5 cm vastagságúra. Szaggasd ki a formákat egy pogácsaszaggatóval vagy pohárral.
Ha nincs speciális krofne szaggatód, poharat is használhatsz, csak ügyelj, hogy mindig lisztbe mártsd, hogy ne ragadjon.
A formázott tésztát tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd hagyd pihenni további 20 percig, hogy még egy kicsit keljen.
A pihenés segít abban, hogy a krofne könnyen és szépen megemelkedjen sütés közben.
A tetejét kend meg felvert tojással, majd süsd előmelegített 180°C-os sütőben 15-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A tojásos kenés szép fényt ad a krofnénak, és segít, hogy ne száradjon ki a felülete.
Miután megsültek, hagyd őket egy kicsit hűlni. Tálalhatod porcukorral, csokoládéval vagy lekvárral.
A frissen sült krofne a legfinomabb, ha azonnal tálalod. A porcukor mellett kipróbálhatsz lekvárt is a különlegesebb ízért.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.