Frissen sült krofne tejszínhabbal tálalva, a tetején porcukorral

Krofne tejszínhabbal

A krofne, vagy más néven fánk, a magyar konyha egyik legismertebb édessége, melyet gyakran tálalnak ünnepi alkalmakkor. A puha, élesztős tészta és a tejszínhab kombinációja egyszerűen tökéletesen kiegészítik egymást. A klasszikus változat a legrégebbi receptek szerint készül, de manapság már különböző töltelékekkel is készítik, például csokoládéval vagy vaníliás krémmel. A tejszínhab a legjobb választás, hogy a krofne édes íze még gazdagabb legyen.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
2500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
50 g Cukor
200 ml Tej
2 db Tojás
15 g Élesztő
50 g Vaj
1 tk.
1 l Olaj
200 ml Tejszín
1 ek. Cukor a tejszínhabhoz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosra melegítjük, majd a cukrot és az élesztőt elkeverjük benne. Hagyjuk pihenni 10 percig, hogy az élesztő aktiválódjon.

    Ne használj forró tejet, mert az megölheti az élesztőt. A langyos tej ideális hőmérséklet az élesztő számára.

    2

    A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, a vajat, a sót és az élesztős tejet. Keverjük össze, majd gyúrjuk sima tésztává.

    Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet, de ne túl sokat, hogy a krofne könnyű és puha maradjon.

    3

    A tésztát letakarva meleg helyen 1 órán át kelesztjük, amíg a térfogata duplájára nő.

    Ha gyorsítani szeretnél a kelésen, tedd a tálat a sütőbe, amit 30°C-ra előmelegítettél.

    4

    A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki 1-1,5 cm vastagságúra, majd szaggasd ki a krofne formákat.

    A szaggatókat lisztbe mártva használd, hogy ne ragadjon bele a tészta.

    5

    A kiszaggatott tésztát pihentesd 10 percig, majd forró olajban, közepes lángon süsd aranybarnára mindkét oldalát.

    A krofne akkor lesz kész, ha szépen feljön az olajban és aranybarna színt kap. Ne süsd túl, hogy belül puha maradjon.

    6

    A megsült krofne-okat szedd ki az olajból, és tedd őket papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitatd róluk.

    Ha extra ropogós külsőt szeretnél, hagyd őket egy kicsit hűlni a papírtörlőn.

    7

    A tejszínt verd fel a cukorral, majd töltsd a krofne-ba a tejszínhabot, vagy tálald külön, hogy mindenki a saját ízlése szerint adagolhassa.

    A tejszín könnyedén felverhető, ha hideg tálat és habverőt használsz, és nem túl gyorsan vered fel.