Lahmacun csípősen, friss tésztával és fűszeres húsos töltelékkel tálalva

Lahmacun csípősen

A Lahmacun egy török eredetű étel, amely az oszmán birodalom idejéből származik. A fűszeres húsos töltelék és a ropogós tészta kombinációja több évszázados hagyományokra épít. A csípős változat extra chili port ad a Lahmacunnak, így azok számára ideális, akik szeretik a pikáns ételeket. A Lahmacun története az oszmán birodalom idejére nyúlik vissza, és azóta is az egyik legkedveltebb utcai étel a török országokban.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
10 g Élesztő
300 ml Meleg víz
2 ek. Olívaolaj
1 tk. Cukor
1 tk.
300 g Húsdarálthús
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 db Paradicsom
1 db Paprika
20 g Petrezselyem
1 tk. Pirospaprika
0.5 tk. Bors
0.5 tk.
1 tk. Chili por
2 ek. Olívaolaj a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet keverd össze a cukorral, sóval, élesztővel, majd add hozzá a meleg vizet és az olívaolajat. Gyúrd össze, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.

    A meleg víz segít, hogy az élesztő gyorsabban aktiválódjon, így hamarabb keleszthetjük a tésztát.

    2

    Amíg a tészta kel, készítsd el a feltétet. A hagymát és fokhagymát apróra vágd, a paprikát és paradicsomot kockázd fel. A petrezselymet szintén apróra vágd.

    A hagymát és fokhagymát ne reszeld, hogy ne váljon túl vizes a keverék.

    3

    A húsdarálthúst egy serpenyőben pirítsd meg olívaolajon. Amikor a hús kifehéredett, add hozzá a hagymát és fokhagymát, és pirítsd együtt 5 percig. Ezután add hozzá a paprikát, paradicsomot, petrezselymet, pirospaprikát, borsot, chili port és sót. Keverd jól össze, és főzd további 5 percig.

    A hús ne legyen túlsütve, hogy megőrizze a szaftosságát, és jól illeszkedjen a tésztához.

    4

    A megkelt tésztát lisztezett felületen oszd 4-6 kis gombócra. Nyújtsd ki őket vékonyra, mint egy pizza tésztát, majd helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    A tészta nyújtásához használj egy kevés lisztet, hogy ne ragadjon a felülethez.

    5

    A kész húsos keveréket egyenletesen oszd el a tészták tetején, ügyelve arra, hogy mindenhol jól lefedje a felületet.

    Ne rakj túl sok tölteléket, hogy a tészta széle ropogós maradjon.

    6

    Előmelegített 200°C-os sütőben süsd a Lahmacunokat 10-12 percig, amíg a tészta szépen megpirul és a hús is átsül.

    Figyelj a sütési időre, ne hagyd túlsülni a Lahmacunt, mert akkor kemény lehet.

    7

    A megsült Lahmacunokat vedd ki a sütőből, és kend meg egy kevés olívaolajjal. Tálald frissen, ha szeretnéd, citromlével is meglocsolhatod.

    A citromlé frissítő ízt ad a Lahmacunnak, így egy kicsit pikánsabb lesz.