Frissen sült lazacos calzone

Lazacos calzone

A calzone az olasz konyha egyik klasszikus étele, amelyet eredetileg a pizzák hordozható változataként készítettek. A lazacos változat egy modern csavar az eredeti recepten, amely a füstölt lazac gazdag ízét ötvözi a krémsajtos és fűszeres töltelékkel. Ez a verzió különleges alkalmakra vagy egy könnyed, de ízletes vacsorára is tökéletes. Ha szereted a tengeri ízeket, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
790 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Langyos víz
30 ml Olívaolaj
10 g
5 g Cukor
200 g Füstölt lazac
100 g Krémsajt
150 g Mozzarella sajt
30 g Kapribogyó
1 csipet Fekete bors
10 ml Citromlé
1 tk. Oregánó
1 tk. Bazsalikom
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálba szitáld bele a búzalisztet, add hozzá a száraz élesztőt, a sót és a cukrot, majd keverd össze.

    A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A sót és a cukrot ne közvetlenül az élesztőre szórd, mert gátolhatja a felfutását.

    2

    Önts hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd kezdd el összegyúrni. Dolgozd ki sima, rugalmas tésztává, majd letakarva keleszd 1 órán keresztül.

    A víz ne legyen túl meleg, mert elpusztítja az élesztőt. A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és sima, rugalmas nem lesz. A kelesztéshez használj meleg helyet, például radiátor közelében.

    3

    A megkelt tésztát oszd két részre, majd lisztezett felületen nyújtsd ki kör alakúra.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert kiszakadhat a töltelék súlya alatt.

    4

    Az egyik tészta felére kend rá a krémsajtot, majd helyezd rá a füstölt lazacot, a kapribogyót és a reszelt mozzarellát.

    A krémsajtot ne vidd túl közel a széléhez, hogy össze tudjad nyomni a tésztát. A töltelék mennyiségét ízlés szerint állítsd be.

    5

    Szórd meg oregánóval, bazsalikommal és egy csipet fekete borssal, majd locsold meg egy kevés citromlével.

    Használhatsz friss fűszernövényeket is a szárított helyett, de ebben az esetben a mennyiséget növeld.

    6

    Hajtsd rá a tészta másik felét, majd a széleit nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.

    A széleket alaposan nyomkodd össze, vagy hajtsd be, hogy biztosan ne folyjon ki a töltelék sütés közben. Használhatsz villát is a lezáráshoz.

    7

    A tetejét kend meg felvert tojással, és egy villával szúrj néhány lyukat, hogy a gőz távozhasson sütés közben.

    A tojás szép színt ad a calzonénak. A lyukak megakadályozzák, hogy a tészta felfújódjon sütés közben.

    8

    Előmelegített sütőben 200°C-on süsd aranybarnára, kb. 20 perc alatt.

    A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj oda, hogy ne égjen meg. Akkor van kész, ha a tészta aranybarna és a töltelék forró.