A tĂ©sztĂĄhoz keverd össze a lisztet a sĂłval, add hozzĂĄ az olvasztott vajat vagy zsĂrt, majd fokozatosan adagolva a vizet gyĂșrd sima tĂ©sztĂĄvĂĄ. FĂłliĂĄba csomagolva pihentesd a hƱtĆben 30 percig.
A tĂ©szta akkor lesz igazĂĄn jĂł, ha a vizet nagyon lassan adagolod, Ă©s nem gyĂșrod tĂșl. A pihentetĂ©s azĂ©rt fontos, hogy a glutĂ©nszĂĄlak ellazuljanak, Ăgy könnyebb lesz nyĂșjtani.
A töltelĂ©khez a fĆtt vagy sĂŒlt lazacot szedd szĂĄlaira vagy kockĂĄzd aprĂłra. A pĂłrĂ©hagymĂĄt karikĂĄzd fel, a fokhagymĂĄt aprĂtsd finomra.
A lazac helyett hasznĂĄlhatsz fĂŒstölt lazacot is, de ebben az esetben figyelj a sĂł mennyisĂ©gĂ©re, mert a fĂŒstölt lazac önmagĂĄban is sĂłs.
Egy serpenyĆben olĂvaolajon pĂĄrold meg a pĂłrĂ©hagymĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt 3-4 percig. Add hozzĂĄ a lazacot, Ă©s melegĂtsd össze 1-2 percig. FƱszerezd borssal, citromlĂ©vel Ă©s petrezselyemmel. Hagyd kicsit hƱlni, majd keverd hozzĂĄ a krĂ©msajtot.
Ne fĆzd tĂșl a lazacot, mert kiszĂĄrad. Csak addig melegĂtsd, amĂg ĂĄt nem forrĂłsodik. A krĂ©msajt legyen szobahĆmĂ©rsĂ©kletƱ, hogy könnyebben elkeveredjen.
A pihentetett tĂ©sztĂĄt nyĂșjtsd ki lisztezett felĂŒleten kb. 3 mm vastagra, Ă©s szaggass belĆle 10â12 cm-es köröket. Minden kör közepĂ©re tegyĂ©l 1 evĆkanĂĄl töltelĂ©ket.
Ha nincs körszaggatĂłd, hasznĂĄlhatsz egy tĂĄnyĂ©rt vagy tĂĄlat is sablonkĂ©nt. A tĂ©sztĂĄt ne nyĂșjtsd tĂșl vĂ©konyra, mert akkor könnyen szakad.
Hajtsd fĂ©lbe a köröket, Ă©s zĂĄrd le a szĂ©leket villĂĄval vagy csavart mozdulattal. Ăgyelj arra, hogy a töltelĂ©k ne szivĂĄrogjon ki.
A szĂ©leket nedvesĂtsd be egy kis vĂzzel, mielĆtt lezĂĄrod, hogy jobban összetapadjanak. A villĂĄval törtĂ©nĆ lezĂĄrĂĄs nemcsak dekoratĂv, hanem segĂt megakadĂĄlyozni a töltelĂ©k kifolyĂĄsĂĄt.
Helyezd a megtöltött empanadĂĄkat sĂŒtĆpapĂrral bĂ©lelt tepsire. Kend meg a tetejĂŒket olĂvaolajjal vagy tojĂĄssal a szĂ©p szĂnĂ©rt (ha nem szigorĂșan tejmentes).
A tojĂĄssal valĂł lekenĂ©s szĂ©p fĂ©nyes szĂnt ad az empanadĂĄknak. Ha olĂvaolajjal kened, szĂłrd meg egy kevĂ©s szezĂĄmmaggal.
SĂŒsd elĆmelegĂtett sĂŒtĆben 200°C-on 20â25 percig, amĂg aranybarnĂĄra sĂŒlnek. Akkor jĂł, ha kĂvĂŒl ropogĂłs, belĂŒl krĂ©mesen szaftos.
A sĂŒtĂ©si idĆ fĂŒgg a sĂŒtĆtĆl, ezĂ©rt figyelj oda, hogy ne Ă©gjenek meg az empanadĂĄk. Ha a tetejĂŒk tĂșl gyorsan barnul, takard le Ćket alufĂłliĂĄval.
Tålald melegen vagy langyosan, friss zöldsalåtåval vagy citromos tejfölmårtåssal. Hidegen is finom uzsonnåra.
A citromos tejfölmårtåshoz keverj össze tejfölt citromlével, apróra vågott kaporral, sóval és borssal.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.