Lazacos empanada aranybarnĂĄra sĂŒtve

Lazacos empanada

A lazacos empanada elegĂĄns, halas vĂĄltozata ennek a klasszikus dĂ©l-amerikai Ă©telnek. A lazac vilĂĄgszerte kedvelt hal, krĂ©mes ĂĄllaga Ă©s enyhe Ă­ze tökĂ©letesen illik a fƱszeres, sĂłs töltelĂ©kek vilĂĄgĂĄba. A pĂłrĂ©hagyma lĂĄgy Ă©deskĂ©s karaktere Ă©s a friss citromlĂ© frissessĂ©ge emeli ki a lazacot, mĂ­g a krĂ©msajt selymessĂ©get ad a töltelĂ©knek. Fontos technikai lĂ©pĂ©s, hogy a lazacot elƑzetesen sĂŒsd vagy fƑzd meg, majd csak utĂĄna keverd a többi hozzĂĄvalĂłhoz. A hagymĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt pĂĄrold ĂŒvegesre, Ă­gy nem lesz nyers Ă­zƱ. A tĂ©sztĂĄt pihentetni kell, hogy nyĂșjthatĂł Ă©s omlĂłs legyen. A sĂŒtƑbƑl kiĂĄradĂł illatok – a hal, a sĂŒlt tĂ©szta Ă©s a pirult hagyma kombinĂĄciĂłja – igazĂĄn Ă©tvĂĄgygerjesztƑek. Ez a recept ideĂĄlis könnyƱ ebĂ©dhez, ĂŒnnepi elƑételkĂ©nt vagy kĂŒlönleges alkalmakra is. Hidegen is kivĂĄlĂł piknikre vagy vendĂ©gvĂĄrĂłnak.

ElƑkĂ©szĂŒlet 35 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 1 Ăłra
1980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 400 g BĂșzaliszt
⭕ 1 tk. Só
⭕ 150 ml Víz
⭕ 100 g Vaj vagy zsír
⭕ 250 g LazacfilĂ© (fƑzött vagy sĂŒlt)
⭕ 1 db PĂłrĂ©hagyma
⭕ 1 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 ek. CitromlĂ©
⭕ 1 tk. Petrezselyem
⭕ 0.5 tk. Bors
⭕ 1 ek. Olívaolaj
⭕ 100 g KrĂ©mes sajt (natĂșr)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tĂ©sztĂĄhoz keverd össze a lisztet a sĂłval, add hozzĂĄ az olvasztott vajat vagy zsĂ­rt, majd fokozatosan adagolva a vizet gyĂșrd sima tĂ©sztĂĄvĂĄ. FĂłliĂĄba csomagolva pihentesd a hƱtƑben 30 percig.

    A tĂ©szta akkor lesz igazĂĄn jĂł, ha a vizet nagyon lassan adagolod, Ă©s nem gyĂșrod tĂșl. A pihentetĂ©s azĂ©rt fontos, hogy a glutĂ©nszĂĄlak ellazuljanak, Ă­gy könnyebb lesz nyĂșjtani.

    2

    A töltelĂ©khez a fƑtt vagy sĂŒlt lazacot szedd szĂĄlaira vagy kockĂĄzd aprĂłra. A pĂłrĂ©hagymĂĄt karikĂĄzd fel, a fokhagymĂĄt aprĂ­tsd finomra.

    A lazac helyett hasznĂĄlhatsz fĂŒstölt lazacot is, de ebben az esetben figyelj a sĂł mennyisĂ©gĂ©re, mert a fĂŒstölt lazac önmagĂĄban is sĂłs.

    3

    Egy serpenyƑben olĂ­vaolajon pĂĄrold meg a pĂłrĂ©hagymĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt 3-4 percig. Add hozzĂĄ a lazacot, Ă©s melegĂ­tsd össze 1-2 percig. FƱszerezd borssal, citromlĂ©vel Ă©s petrezselyemmel. Hagyd kicsit hƱlni, majd keverd hozzĂĄ a krĂ©msajtot.

    Ne fƑzd tĂșl a lazacot, mert kiszĂĄrad. Csak addig melegĂ­tsd, amĂ­g ĂĄt nem forrĂłsodik. A krĂ©msajt legyen szobahƑmĂ©rsĂ©kletƱ, hogy könnyebben elkeveredjen.

    4

    A pihentetett tĂ©sztĂĄt nyĂșjtsd ki lisztezett felĂŒleten kb. 3 mm vastagra, Ă©s szaggass belƑle 10–12 cm-es köröket. Minden kör közepĂ©re tegyĂ©l 1 evƑkanĂĄl töltelĂ©ket.

    Ha nincs körszaggatĂłd, hasznĂĄlhatsz egy tĂĄnyĂ©rt vagy tĂĄlat is sablonkĂ©nt. A tĂ©sztĂĄt ne nyĂșjtsd tĂșl vĂ©konyra, mert akkor könnyen szakad.

    5

    Hajtsd fĂ©lbe a köröket, Ă©s zĂĄrd le a szĂ©leket villĂĄval vagy csavart mozdulattal. Ügyelj arra, hogy a töltelĂ©k ne szivĂĄrogjon ki.

    A szĂ©leket nedvesĂ­tsd be egy kis vĂ­zzel, mielƑtt lezĂĄrod, hogy jobban összetapadjanak. A villĂĄval törtĂ©nƑ lezĂĄrĂĄs nemcsak dekoratĂ­v, hanem segĂ­t megakadĂĄlyozni a töltelĂ©k kifolyĂĄsĂĄt.

    6

    Helyezd a megtöltött empanadĂĄkat sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire. Kend meg a tetejĂŒket olĂ­vaolajjal vagy tojĂĄssal a szĂ©p szĂ­nĂ©rt (ha nem szigorĂșan tejmentes).

    A tojåssal való lekenés szép fényes színt ad az empanadåknak. Ha olívaolajjal kened, szórd meg egy kevés szezåmmaggal.

    7

    SĂŒsd elƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben 200°C-on 20–25 percig, amĂ­g aranybarnĂĄra sĂŒlnek. Akkor jĂł, ha kĂ­vĂŒl ropogĂłs, belĂŒl krĂ©mesen szaftos.

    A sĂŒtĂ©si idƑ fĂŒgg a sĂŒtƑtƑl, ezĂ©rt figyelj oda, hogy ne Ă©gjenek meg az empanadĂĄk. Ha a tetejĂŒk tĂșl gyorsan barnul, takard le Ƒket alufĂłliĂĄval.

    8

    Tålald melegen vagy langyosan, friss zöldsalåtåval vagy citromos tejfölmårtåssal. Hidegen is finom uzsonnåra.

    A citromos tejfölmårtåshoz keverj össze tejfölt citromlével, apróra vågott kaporral, sóval és borssal.