Lekváros fánk tálalva

Lekváros fánk

A lekváros fánk egy klasszikus kedvenc, amelyet világszerte szeretnek. A töltött fánk édes, puha tésztája és a benne rejtőző ízes, gyümölcsös lekvár tökéletes harmóniát alkot. Legyen szó baracklekvárról, eperlekvárról vagy szilvalekvárról, minden variáció különleges élményt nyújt. Ezt a receptet könnyű elkészíteni, és garantáltan mindenki imádni fogja, akár reggelire, akár desszertként tálalod!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
50 g Cukor
5 g
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Vaj
2 db Tojás
150 g Lekvár (ízlés szerinti)
50 g Porcukor
500 ml Napraforgóolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Akkor jó a hőmérséklete, ha az ujjad bele tudod mártani és nem éget.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.

    A vajat ne forrón add hozzá, hanem langyosan, különben megfőheti a tojásokat.

    3

    Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad. Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert a fánk kemény lesz.

    4

    Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.

    A tészta keléséhez ideális hőmérséklet 25-30°C. Tedd a tálat meleg helyre, például a radiátor közelébe vagy a sütőbe, alacsony hőfokon.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.

    A kiszaggatott fánkokat tedd sütőpapírra, így könnyebb lesz őket az olajba helyezni.

    6

    Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.

    Ez a második kelesztés nagyon fontos, hogy a fánk könnyű és puha legyen.

    7

    Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.

    Ha nincs hőmérőd, akkor egy darabka kenyérrel teszteld az olajat. Ha a kenyér aranybarnára sül 1 perc alatt, akkor jó az olaj hőmérséklete. Fontos, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert a fánk kívül megég, belül pedig nyers marad.

    8

    Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.

    A fánkokat óvatosan forgasd meg, hogy ne sérüljenek meg.

    9

    Töltsd meg a fánkok belsejét ízlés szerinti lekvárral egy habzsák segítségével.

    A lekvárt melegítsd meg egy kicsit, hogy könnyebben tölthető legyen. Használhatsz más tölteléket is, például vaníliakrémet vagy csokoládékrémet.

    10

    Szitálj porcukrot a fánkok tetejére a tökéletes befejezéshez.

    A porcukrot szitáld rá, hogy egyenletesen fedje a fánkokat.

    11

    Tálald frissen, hogy a lekváros töltelék és a fánk puhasága tökéletes harmóniában érvényesüljön.

    A frissen sült fánk a legfinomabb, de másnap is fogyasztható.