Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Akkor jó a hőmérséklete, ha az ujjad bele tudod mártani és nem éget.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.
A vajat ne forrón add hozzá, hanem langyosan, különben megfőheti a tojásokat.
Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad. Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert a fánk kemény lesz.
Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.
A tészta keléséhez ideális hőmérséklet 25-30°C. Tedd a tálat meleg helyre, például a radiátor közelébe vagy a sütőbe, alacsony hőfokon.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.
A kiszaggatott fánkokat tedd sütőpapírra, így könnyebb lesz őket az olajba helyezni.
Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.
Ez a második kelesztés nagyon fontos, hogy a fánk könnyű és puha legyen.
Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.
Ha nincs hőmérőd, akkor egy darabka kenyérrel teszteld az olajat. Ha a kenyér aranybarnára sül 1 perc alatt, akkor jó az olaj hőmérséklete. Fontos, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert a fánk kívül megég, belül pedig nyers marad.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
A fánkokat óvatosan forgasd meg, hogy ne sérüljenek meg.
Töltsd meg a fánkok belsejét ízlés szerinti lekvárral egy habzsák segítségével.
A lekvárt melegítsd meg egy kicsit, hogy könnyebben tölthető legyen. Használhatsz más tölteléket is, például vaníliakrémet vagy csokoládékrémet.
Szitálj porcukrot a fánkok tetejére a tökéletes befejezéshez.
A porcukrot szitáld rá, hogy egyenletesen fedje a fánkokat.
Tálald frissen, hogy a lekváros töltelék és a fánk puhasága tökéletes harmóniában érvényesüljön.
A frissen sült fánk a legfinomabb, de másnap is fogyasztható.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.