Leveles sajtos pogácsa tálalva

Leveles sajtos pogácsa

A leveles sajtos pogácsa egy klasszikus magyar sós sütemény, amely a réteges, puha tésztájával és ropogós sajtos tetejével hódít. A pogácsák hagyományosan vendégváróként vagy uzsonnára készülnek, és különösen ünnepi alkalmakra is tökéletesek. A sajtos rétegeknek és a hajtogatásos technikának köszönhetően egy igazán különleges állagú pogácsát kapunk, amelyet mindenki imádni fog.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Finomliszt
250 g Vaj
200 g Reszelt sajt
150 g Tejföl
1 db Tojás
25 g Élesztő
100 ml Langyos tej
1 tk.
1 tk. Cukor
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej hőmérséklete nagyon fontos, ha túl meleg, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.

    A vaj legyen nagyon hideg, így könnyebb elmorzsolni és a tészta levelesebb lesz.

    3

    Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.

    Ne gyúrd túl a tésztát, csak annyira, hogy összeálljon.

    4

    Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagra, és szórd meg a reszelt sajt felével, majd hajtogasd össze.

    A hajtogatás során a tészta leveles szerkezetet kap. A sajtot egyenletesen szórd el.

    5

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.

    A pihentetés alatt a tészta lazul és könnyebben nyújtható lesz.

    6

    Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.

    A pogácsaszaggatót lisztbe mártva könnyebben tudod kiszaggatni a pogácsákat.

    7

    Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.

    A tojás szép színt ad a pogácsáknak.

    8

    Szórd meg a maradék reszelt sajttal a tetejüket, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    Figyeld a sütést, ha túl gyorsan barnul a teteje, takard le alufóliával.

    9

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, puha és leveles állaggal.

    Langyosan a legfinomabb.