Lihapiirakka darált sertéshússal, aranybarnára sütve tányéron

Lihapiirakka sertéshússal

A Lihapiirakka egy ikonikus finn töltött tésztaétel, amelyet hagyományosan darált húsos töltelékkel készítenek. A sertéshússal készült változat különösen népszerű, mivel gazdag, szaftos ízvilágot nyújt. Eredetileg munkások étke volt a 20. század eleji Finnországban, de mára a street food kultúra alapdarabjává vált. Technikai tanács: az olaj hőmérsékletének stabilitása elengedhetetlen – ha túl hideg, a tészta megszívja magát zsírral, ha túl forró, megég. A tökéletes tészta puha, mégis kívül aranybarna és enyhén ropogós. A sertéshúsos töltelék fűszeres, de nem túl intenzív – finoman harmonizál a lágy tésztával. Ez az étel ideális ebédre vagy tartalmas uzsonnára, frissen sütve a legfinomabb. Ahogy beleharapsz, a forró gőz és az illatok azonnal megidézik a finn pékségek és otthonok melegét.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
2100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
300 ml Tej
25 g Élesztő
1 ek. Cukor
1 tk.
50 g Vaj
300 g Darált sertéshús
1 db Vöröshagyma
0.5 tk. Bors
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, majd keverd el benne az élesztőt és a cukrot. Hagyd felfutni kb. 10 perc alatt. Mérd ki a lisztet, a sót, és olvaszd fel a vajat.

    A tej ne legyen forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt – csak langyos legyen!

    2

    A felfutott élesztőt öntsd a liszthez, add hozzá a sót és az olvasztott vajat. Gyúrd sima, rugalmas tésztává. Letakarva keleszd meleg helyen 1 órán át.

    Minél jobban megdagasztod, annál levegősebb lesz a tészta – használd a tenyeredet és dolgozd ki alaposan.

    3

    Közben készítsd el a tölteléket: kevés olajon pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát, majd add hozzá a darált sertéshúst, sót és borsot. Pirítsd, míg minden folyadék elpárolog.

    Fontos, hogy a töltelék sűrű és száraz legyen, különben kiszakíthatja a tésztát sütés közben.

    4

    A megkelt tésztát oszd kb. 8 egyenlő részre. Nyújtsd oválisra, és kanalazz a közepébe tölteléket. Hajtsd félbe, nyomkodd le jól a széleket.

    A tészta széleit enyhén vizezd be, így könnyebben tapad és nem nyílik ki sütéskor.

    5

    Hevíts olajat kb. 170°C-ra egy mélyebb edényben. Sütéskor 2-3 perc oldalanként elegendő, amíg szép aranybarna lesz. Papírtörlőn csepegtesd le.

    Ne zsúfold túl a serpenyőt, mert az olaj visszahűl, és a tészta zsíros lehet.