Likőrös croissant tálalva

Likőrös croissant

A croissant a francia péksütemények egyik legismertebb darabja, amely valójában osztrák gyökerekkel rendelkezik. A modern croissant a 19. század végén alakult ki Franciaországban, és azóta világszerte elterjedt. Ezt a receptet egy kis csavarral készítjük: az édes tölteléket likőrrel gazdagítjuk, hogy még különlegesebb ízélményt nyújtson. Tökéletes reggelire egy csésze kávé mellé, vagy délutáni nassolnivalónak. Ha szereted az édességeket, ezt a croissantot garantáltan imádni fogod!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 33 perc
480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Leveles tészta
1 db Tojássárgája
20 ml Tej
50 g Vaj
50 ml Likőr (pl. Baileys, Amaretto)
50 g Porcukor
100 g Étcsokoládé
30 g Darált dió (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütő előmelegítése biztosítja, hogy a croissant-ok egyenletesen süljenek.

    2

    A leveles tésztát nyújtsd ki enyhén lisztezett felületen, és vágd egyenlő méretű háromszögekre.

    A leveles tészta legyen hideg, hogy könnyen lehessen vele dolgozni.

    3

    Olvaszd fel az étcsokoládét vízgőz felett vagy mikrohullámú sütőben, majd keverd össze a vajjal és a likőrrel.

    A csokoládét óvatosan olvaszd fel, nehogy megégjen. Ha mikrohullámú sütőt használsz, rövid időközönként keverd meg.

    4

    Ha szeretnéd, adj a csokoládés keverékhez darált diót, hogy még gazdagabb ízvilágot kapj.

    Más magvakkal is kísérletezhetsz, például mogyoróval vagy mandulával.

    5

    A tészta háromszögeinek szélesebb végére kanalazz egy kevés csokoládés-likőrös tölteléket, majd tekerd fel őket croissant formára.

    Ne tegyél túl sok tölteléket a tésztára, mert sütés közben kifolyhat.

    6

    Helyezd a croissantokat a sütőpapírral bélelt tepsire, ügyelve arra, hogy a hajtás alulra kerüljön, így nem nyílnak szét sütés közben.

    A hajtás alulra helyezése megakadályozza, hogy a croissant-ok kinyíljanak sütés közben.

    7

    Keverd össze a tojássárgáját és a tejet, majd ezzel kend meg a croissantok tetejét, hogy szép aranybarna színük legyen.

    A tojássárgája helyett használhatsz tejszínt is a kenéshez.

    8

    Süsd a croissantokat 15-18 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.

    A sütési idő a sütőtől függően változhat. Figyeld a croissant-okat, és ha aranybarnák, akkor készen vannak.

    9

    Hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral, és már tálalhatod is.

    A croissant-okat langyosan a legfinomabbak.

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütő előmelegítése biztosítja, hogy a croissant-ok egyenletesen süljenek.

    2

    A leveles tésztát nyújtsd ki enyhén lisztezett felületen, és vágd egyenlő méretű háromszögekre.

    A leveles tészta legyen hideg, hogy könnyen lehessen vele dolgozni.

    3

    Olvaszd fel az étcsokoládét vízgőz felett vagy mikrohullámú sütőben, majd keverd össze a vajjal és a likőrrel.

    A csokoládét óvatosan olvaszd fel, nehogy megégjen. Ha mikrohullámú sütőt használsz, rövid időközönként keverd meg.

    4

    Ha szeretnéd, adj a csokoládés keverékhez darált diót, hogy még gazdagabb ízvilágot kapj.

    Más magvakkal is kísérletezhetsz, például mogyoróval vagy mandulával.

    5

    A tészta háromszögeinek szélesebb végére kanalazz egy kevés csokoládés-likőrös tölteléket, majd tekerd fel őket croissant formára.

    Ne tegyél túl sok tölteléket a tésztára, mert sütés közben kifolyhat.

    6

    Helyezd a croissantokat a sütőpapírral bélelt tepsire, ügyelve arra, hogy a hajtás alulra kerüljön, így nem nyílnak szét sütés közben.

    A hajtás alulra helyezése megakadályozza, hogy a croissant-ok kinyíljanak sütés közben.

    7

    Keverd össze a tojássárgáját és a tejet, majd ezzel kend meg a croissantok tetejét, hogy szép aranybarna színük legyen.

    A tojássárgája helyett használhatsz tejszínt is a kenéshez.

    8

    Süsd a croissantokat 15-18 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.

    A sütési idő a sütőtől függően változhat. Figyeld a croissant-okat, és ha aranybarnák, akkor készen vannak.

    9

    Hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral, és már tálalhatod is.

    A croissant-okat langyosan a legfinomabbak.