Lime-os parfé tálalva

Lime-os parfé

A lime-os parfé egy frissítő és krémes desszert, amely a lime frissítő ízét és a tejszín finom krémességét egyesíti. A parfé egy klasszikus francia desszert, amely a citrusos ízek szerelmeseinek készült. Képzeld el, ahogy a lime édes, friss íze keveredik a krémes tejszínnel, miközben a parfé selymes textúrája szétárad a szádban. A parfé titka a lime levében és a krémes textúrában rejlik, amely valódi frissességet és élvezetet ad. Tálalhatod bogyós gyümölcsökkel vagy egy kevés friss menta levelekkel is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 ml Tejszín
4 db Tojássárgája
100 g Porcukor
2 db Lime
50 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A lime-okat hámozd meg, majd a levét facsard ki, hogy friss lime levet kapj.

    A lime-ok hámozásához használj zöldséghámozót, így elkerülheted, hogy túl sok fehér rész (albedo) kerüljön a lébe, ami keserűvé teheti.

    2

    A tojássárgáját verd habosra a porcukorral, amíg világos, habos krémet nem kapsz.

    A tojássárgáját és a porcukrot vízfürdő felett is habosra verheted, így még krémesebb lesz a végeredmény. Ügyelj, hogy a tál ne érjen a vízbe!

    3

    Egy kis lábosban, közepes lángon, melegítsd fel a lime levet. Amikor forrni kezd, öntsd a tojásos keverékhez, folyamatos keverés mellett, hogy elkerüld a tojások kicsapódását.

    A lime levét ne forrald túl sokáig, mert elveszítheti az aromáját. Fontos a folyamatos keverés, hogy a tojás ne rántotta legyen!

    4

    A lime-os-tojásos keveréket tedd vissza a tűzhelyre, és folyamatosan keverd, amíg a keverék besűrűsödik és kicsit krémes állagú lesz.

    A krém sűrűségét úgy ellenőrizheted, hogy belemártasz egy fakanalat, és ha a krém megtartja a vonalat, akkor jó.

    5

    A tejszínt egy másik tálban verd fel kemény habbá. Ügyelj rá, hogy ne legyen túlválasztott, hogy krémes állagot kapj.

    A tejszín könnyebben felverődik, ha előtte legalább 30 percre beteszed a hűtőbe a tejszínt és a tálat is, amiben felvered.

    6

    Lassan és óvatosan forgasd bele a felvert tejszínt a lime-os keverékbe. A spatulát használva ügyelj arra, hogy ne törjön össze a hab, és megőrizze könnyed állagát.

    A tejszínt több részletben forgasd bele, először csak egy keveset, hogy lazítsd a lime-os krémet, majd a többit óvatosan, alulról felfelé mozdulatokkal.

    7

    A kész keveréket öntsd egy tálba vagy egy szilikon formába, majd tedd a mélyhűtőbe. Minimum 4-6 órát hagyd fagyasztani, de az ízek még jobban összeérnek, ha egy egész éjszakát pihentetjük.

    Ha szilikon formát használsz, a parfé könnyebben kifordítható lesz. Fagyasztás közben egyszer-kétszer keverd át, hogy elkerüld a jégkristályok kialakulását.

    8

    Tálalás előtt 5 perccel vedd ki a parfé formát a fagyasztóból, hogy könnyebben szeletelhető legyen. Egy meleg vízbe mártott késsel könnyedén vághatsz a parféba.

    A kést minden szeletelés előtt mártsd meleg vízbe, így szebb szeleteket tudsz vágni. Díszítheted lime karikákkal vagy mentalevéllel.