Loukoumades rózsavízes sziruppal, aranybarnára sült golyók tálalva

Loukoumades rózsavízes sziruppal

A loukoumades egy tradicionális görög édesség, amelyet gyakran fogyasztanak ünnepi alkalmakon vagy street foodként az utcákon. Az aranybarna, ropogós golyókat egy illatos rózsavízes sziruppal locsolják meg, ami igazi különlegességgé teszi ezt az ételt. A görög gasztronómiában a loukoumades nemcsak egy desszert, hanem egy közösségi élmény is, mivel a barátok és családok együtt készítik el és osztják meg. Technikai tipp: ha a szirupot készen kapod, akkor is érdemes egy kicsit felmelegíteni, hogy a méz jobban oldódjon.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
2000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
10 g Élesztő
50 g Cukor
250 ml Meleg víz
1 l Olaj
0.5 tk.
2 ek. Rózsavíz
100 g Méz
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban oldd fel a cukrot és az élesztőt a meleg vízben, majd hagyd pihenni 10 percig, amíg habos nem lesz.

    A víz hőmérséklete ne legyen túl forró, mert akkor elpusztíthatja az élesztőt. Kb. 37-40 °C legyen.

    2

    A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős keveréket. Keverd össze alaposan.

    A lisztet mindig szitáld, hogy légies, puha tésztát kapj.

    3

    Keverd simára a tésztát, majd takard le, és hagyd pihenni 1-1.5 órán keresztül, hogy a tészta megkeljen.

    Ha a konyha hűvös, helyezd a tálat meleg helyre, például egy takaróval körbe csavarva, hogy gyorsabban megkeljen.

    4

    Az olajat melegítsd fel egy mély lábasban 180°C-ra. Érdemes hőmérőt használni, hogy biztos legyél benne, hogy az olaj elég forró.

    Ha nincs hőmérőd, dobj egy kis darab tésztát az olajba. Ha azonnal feljön és kezd pirulni, a hőmérséklet megfelelő.

    5

    A megkelt tésztából egy teáskanál segítségével formálj kis golyókat, majd óvatosan helyezd őket az olajba.

    Használj vizes kanalat, hogy a tészta ne ragadjon a kanálhoz, és könnyebben formáld meg a golyókat.

    6

    Süsd a golyókat 3-4 percig, amíg szépen aranybarnák nem lesznek. Ha szükséges, pár másodpercre fordítsd meg őket, hogy minden oldaluk szép egyenletesen süljön.

    Ne tedd túlzsúfoltra az olajat, különben nem sülnek meg egyenletesen a golyók.

    7

    Miután kisült, szedd ki a loukoumades-t papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.

    Ha szeretnéd, tálalás előtt gyorsan forgasd meg őket egy kevés kristálycukorban, hogy még édesebbek legyenek.

    8

    Készítsd el a rózsavízes szirupot: a mézet, citromlevet és rózsavizet tedd egy kis lábasba, majd melegítsd össze, amíg a méz felolvad.

    Ne forrald a szirupot, csak langyosra melegítsd, hogy a rózsavíz friss illata megmaradjon.

    9

    Tálaláskor öntsd a rózsavízes szirupot a frissen sült loukoumadesre.

    Ne öntsd túl sok szirupot, csak annyi legyen, hogy a golyókat bevonja. Így a tészta marad ropogós.