Egy tálban oldd fel a cukrot és az élesztőt a meleg vízben, majd hagyd pihenni 10 percig, amíg habos nem lesz.
A víz hőmérséklete ne legyen túl forró, mert akkor elpusztíthatja az élesztőt. Kb. 37-40 °C legyen.
A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős keveréket. Keverd össze alaposan.
A lisztet mindig szitáld, hogy légies, puha tésztát kapj.
Keverd simára a tésztát, majd takard le, és hagyd pihenni 1-1.5 órán keresztül, hogy a tészta megkeljen.
Ha a konyha hűvös, helyezd a tálat meleg helyre, például egy takaróval körbe csavarva, hogy gyorsabban megkeljen.
Az olajat melegítsd fel egy mély lábasban 180°C-ra. Érdemes hőmérőt használni, hogy biztos legyél benne, hogy az olaj elég forró.
Ha nincs hőmérőd, dobj egy kis darab tésztát az olajba. Ha azonnal feljön és kezd pirulni, a hőmérséklet megfelelő.
A megkelt tésztából egy teáskanál segítségével formálj kis golyókat, majd óvatosan helyezd őket az olajba.
Használj vizes kanalat, hogy a tészta ne ragadjon a kanálhoz, és könnyebben formáld meg a golyókat.
Süsd a golyókat 3-4 percig, amíg szépen aranybarnák nem lesznek. Ha szükséges, pár másodpercre fordítsd meg őket, hogy minden oldaluk szép egyenletesen süljön.
Ne tedd túlzsúfoltra az olajat, különben nem sülnek meg egyenletesen a golyók.
Miután kisült, szedd ki a loukoumades-t papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.
Ha szeretnéd, tálalás előtt gyorsan forgasd meg őket egy kevés kristálycukorban, hogy még édesebbek legyenek.
Készítsd el a rózsavízes szirupot: a mézet, citromlevet és rózsavizet tedd egy kis lábasba, majd melegítsd össze, amíg a méz felolvad.
Ne forrald a szirupot, csak langyosra melegítsd, hogy a rózsavíz friss illata megmaradjon.
Tálaláskor öntsd a rózsavízes szirupot a frissen sült loukoumadesre.
Ne öntsd túl sok szirupot, csak annyi legyen, hogy a golyókat bevonja. Így a tészta marad ropogós.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.