Mágnás diós torta tálalva

Mágnás diós torta

A mágnás diós torta a magyar cukrászat egyik klasszikus desszertje, amelyet generációk óta készítenek. A gazdag diós íz és a könnyű piskóta tökéletes harmóniát alkot, amit a tejszínhabos krém és a diódarabok koronáznak meg. Ideális választás ünnepi alkalmakra vagy családi összejövetelekre.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra 5 perc
2500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
200 g Darált dió
150 g Liszt
150 g Vaj
120 g Cukor
4 db Tojás
10 g Sütőpor
10 g Vaníliás cukor
200 ml Tejszín
50 g Porcukor (díszítéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy 22 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral.

    A sütő előmelegítése nagyon fontos a megfelelő sütéshez. A tortaforma alját és oldalát is érdemes kivajazni és lisztezni a sütőpapír mellett, hogy biztosan ne ragadjon le.

    2

    Verd habosra a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral, majd add hozzá a tojások sárgáját egyenként.

    A vaj legyen szobahőmérsékletű, így könnyebben tudod habosra verni. A tojássárgákat egyesével add hozzá, és minden hozzáadás után alaposan keverd el, hogy a tészta szép sima legyen.

    3

    Keverd össze a lisztet, a sütőport és a darált diót, majd fokozatosan forgasd bele a vajas keverékbe.

    A száraz hozzávalókat érdemes átszitálni, hogy ne legyenek csomók. A diót közvetlenül a felhasználás előtt daráld le, hogy az íze friss maradjon. A száraz és nedves hozzávalókat felváltva adagold a tésztához, hogy elkerüld a csomósodást.

    4

    Verd kemény habbá a tojásfehérjéket, és óvatosan forgasd a tésztához, hogy könnyű és levegős legyen.

    A tojásfehérjéket akkor tudod a legkönnyebben kemény habbá verni, ha hidegek. Egy csipet só hozzáadása segíthet a habverésben. A habot óvatosan, alulról felfelé mozdulatokkal forgasd a tésztába, hogy ne törjön össze.

    5

    Öntsd a masszát a tortaformába, és süsd 30-35 percig. Hagyd teljesen kihűlni.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy a tészta átsült-e. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával. A tortát sütés után hagyd a formában hűlni 10-15 percig, majd helyezd rácsra, hogy teljesen kihűljön.

    6

    Készítsd el a krémet: verd fel a tejszínt porcukorral, és oszd el a torta tetején.

    A tejszín legyen nagyon hideg, hogy könnyen felverhető legyen. A porcukrot szitáld át, hogy ne legyenek benne csomók. A tejszínt ne verd túl, mert kicsapódhat.

    7

    Díszítsd a tortát porcukorral és diódarabokkal.

    A porcukrot szitán keresztül szórd a tortára, hogy egyenletes legyen. A diódarabokat sütőben enyhén megpiríthatod, hogy intenzívebb legyen az ízük.

    8

    Hűtsd a tortát legalább 1 órán át tálalás előtt, hogy az ízek összeérjenek.

    A hűtés segít a krémnek megszilárdulni és az ízeknek összeérni. A tortát légmentesen tárold, hogy ne száradjon ki.