Magyar palacsinta tálalva

Magyar Palacsinta

A magyar palacsinta az egyik legismertebb és legkedveltebb édesség Magyarországon. Az évszázadok során számos változata kialakult, de a klasszikus vékony, tekerhető palacsinta az, amely a legtöbb család asztalán rendszeresen megjelenik. Hagyományosan baracklekvárral vagy túróval töltik, és porcukorral meghintve tálalják. A magyar palacsinta könnyű, vékony tésztája a szódavíznek köszönhetően lesz légies, és egyszerűsége miatt gyorsan elkészíthető. Akár hétköznapi desszertként, akár ünnepi alkalmakra is tökéletes választás.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Liszt
300 ml Tej
100 ml Szódavíz
2 db Tojás
1 csipet
1 ek. Cukor
2 ek. Olaj
150 g Baracklekvár
2 ek. Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, majd keverd hozzá a sót és a cukrot.

    A liszt szitálása segít megelőzni a csomósodást és könnyedebbé teszi a tésztát.

    2

    Adj hozzá két tojást, majd fokozatosan keverd bele a tejet és a szódavizet, hogy csomómentes tésztát kapj.

    A tej és a szódavíz felváltva adagolva könnyebben keverhető csomómentesre a tészta. Fontos, hogy ne öntsd bele egyszerre az összes folyadékot.

    3

    Öntsd hozzá az olajat, és keverd jól el, majd hagyd a tésztát 10-15 percig pihenni.

    A pihentetés alatt a liszt megduzzad, így a palacsinták könnyebben sülnek és kevésbé szakadnak.

    4

    Egy serpenyőt közepes lángon hevíts fel, és vékonyan kend ki olajjal.

    A serpenyő legyen elég forró, de ne füstöljön. A túl sok olaj zsírossá teszi a palacsintát.

    5

    Egy merőkanál segítségével önts egy adag tésztát a serpenyőbe, és egyenletesen oszlasd el benne.

    A tésztát gyors mozdulatokkal oszlasd el, hogy vékony és egyenletes palacsintát kapj.

    6

    Süsd a palacsintát kb. 1 percig, amíg az alja aranybarna lesz, majd egy spatula segítségével fordítsd meg, és süsd a másik oldalát is.

    Akkor fordítsd meg a palacsintát, amikor a szélei kezdenek elválni a serpenyőtől és a tetején buborékok jelennek meg.

    7

    A kész palacsintákat tányérra helyezd, és rétegezve tartsd melegen egy fedő alatt.

    A fedő alatt a palacsinták puhák maradnak és nem száradnak ki.

    8

    Töltsd meg a palacsintákat baracklekvárral, majd tekerd vagy hajtsd össze.

    A töltelék ízlés szerint változtatható, használhatsz túrót, kakaót, diót vagy bármilyen más lekvárt.

    9

    Szórd meg porcukorral, és tálald frissen.

    A porcukor helyett használhatsz kakaóport, fahéjat vagy csokoládészószt is.