Mákos croissant tálalva

Mákos croissant

A croissant az egyik legismertebb francia péksütemény, amely az osztrák kifliből fejlődött ki és lett világszerte népszerű. A mákos változat egy kellemesen édes és klasszikus csavar a hagyományos receptben, amely a vajas tészta és az édes, mézes máktöltelék tökéletes harmóniáját adja. Kiváló választás egy könnyed reggelihez vagy uzsonnához, amely garantáltan elvarázsol az édes és krémes ízvilágával.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
4400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Cukor
5 g
250 g Vaj
1 db Tojás
100 g Mák (darálva)
20 g Méz
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    Fontos, hogy a tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A langyos hőmérséklet a legjobb.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolja a működését.

    3

    Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.

    A keléshez ideális hely a meleg sütő (rövid ideig bekapcsolva, majd kikapcsolva) vagy egy radiátor közelében.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.

    A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, különben elolvad és nem lesz réteges a tészta. A hajtogatások között a tésztát hűtőben pihentesd, hogy a vaj ne olvadjon meg.

    5

    A darált mákot keverd össze a mézzel, hogy lágy, kenhető állagú tölteléket kapj.

    A mákot forrázd le egy kevés tejjel vagy vízzel, hogy még ízletesebb legyen.

    6

    A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag mákos tölteléket, majd tekerd fel croissant formára.

    A háromszögeket minél hosszabbra vágd, annál több réteg lesz a croissantban.

    7

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.

    Ez a második kelés fontos, hogy a croissantok szép nagyok legyenek.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj oda, és ha szükséges, vedd ki hamarabb a croissantokat.

    9

    Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral a tetejüket.

    A porcukor helyett csorgathatsz rájuk olvasztott csokoládét is.