A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
Fontos, hogy a tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A langyos hőmérséklet a legjobb.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.
A só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolja a működését.
Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.
A keléshez ideális hely a meleg sütő (rövid ideig bekapcsolva, majd kikapcsolva) vagy egy radiátor közelében.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.
A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, különben elolvad és nem lesz réteges a tészta. A hajtogatások között a tésztát hűtőben pihentesd, hogy a vaj ne olvadjon meg.
A darált mákot keverd össze a mézzel, hogy lágy, kenhető állagú tölteléket kapj.
A mákot forrázd le egy kevés tejjel vagy vízzel, hogy még ízletesebb legyen.
A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag mákos tölteléket, majd tekerd fel croissant formára.
A háromszögeket minél hosszabbra vágd, annál több réteg lesz a croissantban.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.
Ez a második kelés fontos, hogy a croissantok szép nagyok legyenek.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj oda, és ha szükséges, vedd ki hamarabb a croissantokat.
Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral a tetejüket.
A porcukor helyett csorgathatsz rájuk olvasztott csokoládét is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.