Mákos-meggyes perec tálalva

Mákos-meggyes perec

A mákos-meggyes perec egy különleges magyar édesség, amely a mák fűszeres ízét ötvözi a kelt tészta puhaságával és a meggy friss, savanykás ízével. A meggy természetes édessége és a fahéj meleg, fűszeres íze tökéletes harmóniát alkot, és a tészta puhaságát is kiemeli. Képzeld el, ahogy a frissen sült mákos-meggyes perec illata betölti a konyhát, miközben a fahéj és a karamellizált cukor azonnal felcsigázza az étvágyat. Ez az édesség ideális választás családi összejövetelekhez, ünnepekre vagy egy kellemes délutáni tea mellé. A mák és a meggy különleges kombinációja garantáltan elvarázsol mindenkit.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
2900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Élesztő
50 g Cukor
5 g
80 g Vaj
1 db Tojás
50 g Mák
100 g Meggy
30 g Barna cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd meg a tejet, és morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd felfutni 10 percig.

    A tej ne legyen forró, csak langyos, különben az élesztő nem fog felfutni. Ha nem buborékosodik a teteje 10 perc után, akkor valószínűleg az élesztő nem volt jó, és újat kell kezdened.

    2

    Egy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást és az olvasztott vajat. Dolgozd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    A vajat ne forrón add a tésztához, hagyd kicsit hűlni, különben megfőzheti a tojást.

    3

    Add hozzá a mákot a tésztához, és jól dolgozd össze, hogy egyenletesen eloszoljon.

    A mákot előtte le is darálhatod, úgy még intenzívebb lesz az íze.

    4

    Takard le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg duplájára nő.

    A tésztát kelesztheted meleg sütőben is (kb. 30-40°C-on), de figyelj, hogy ne legyen túl forró!

    5

    Miután megkelt a tészta, oszd 12 egyenlő részre, és formázz belőlük perec alakú darabokat.

    A tésztát lisztezett felületen könnyebb formázni.

    6

    Helyezd a pereceket sütőpapíros tepsire, és keleszd őket további 15 percig.

    A második kelesztés is fontos, hogy a perecek könnyűek és puhák legyenek.

    7

    A meggyet pürésítsd és keverd el egy kis cukorral, majd tedd a perecek közepére egy kis adagot belőle. A tészta széleit hajtsd rá a töltelékre, hogy ne szivárogjon ki sütés közben.

    Ha fagyasztott meggyet használsz, alaposan csepegtesd le, mielőtt pürésíted, hogy ne legyen túl vizes a töltelék.

    8

    Kend meg a pereceket felvert tojással, majd szórd meg barna cukorral. Ezzel egy finom, karamellizált réteget kapsz a perecek tetején.

    A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet is, hogy szebb színe legyen a pereceknek.

    9

    Előmelegített 180°C-os sütőben süsd a pereceket 20-25 percig, amíg szépen aranybarnára sülnek.

    Figyeld a pereceket sütés közben, mert sütőtől függően eltérő lehet a sütési idő. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    10

    Hagyd kihűlni a pereceket rácson, és tálald őket. A mák és a meggy tökéletes párosítást alkot a kelt tésztás édességben.

    Ha szeretnéd, a kihűlt pereceket porcukorral is megszórhatod.