Melegítsd meg a tejet, és morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd felfutni 10 percig.
A tej ne legyen forró, csak langyos, különben az élesztő nem fog felfutni. Ha nem buborékosodik a teteje 10 perc után, akkor valószínűleg az élesztő nem volt jó, és újat kell kezdened.
Egy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást és az olvasztott vajat. Dolgozd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.
A vajat ne forrón add a tésztához, hagyd kicsit hűlni, különben megfőzheti a tojást.
Add hozzá a mákot a tésztához, és jól dolgozd össze, hogy egyenletesen eloszoljon.
A mákot előtte le is darálhatod, úgy még intenzívebb lesz az íze.
Takard le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg duplájára nő.
A tésztát kelesztheted meleg sütőben is (kb. 30-40°C-on), de figyelj, hogy ne legyen túl forró!
Miután megkelt a tészta, oszd 12 egyenlő részre, és formázz belőlük perec alakú darabokat.
A tésztát lisztezett felületen könnyebb formázni.
Helyezd a pereceket sütőpapíros tepsire, és keleszd őket további 15 percig.
A második kelesztés is fontos, hogy a perecek könnyűek és puhák legyenek.
A meggyet pürésítsd és keverd el egy kis cukorral, majd tedd a perecek közepére egy kis adagot belőle. A tészta széleit hajtsd rá a töltelékre, hogy ne szivárogjon ki sütés közben.
Ha fagyasztott meggyet használsz, alaposan csepegtesd le, mielőtt pürésíted, hogy ne legyen túl vizes a töltelék.
Kend meg a pereceket felvert tojással, majd szórd meg barna cukorral. Ezzel egy finom, karamellizált réteget kapsz a perecek tetején.
A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet is, hogy szebb színe legyen a pereceknek.
Előmelegített 180°C-os sütőben süsd a pereceket 20-25 percig, amíg szépen aranybarnára sülnek.
Figyeld a pereceket sütés közben, mert sütőtől függően eltérő lehet a sütési idő. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Hagyd kihűlni a pereceket rácson, és tálald őket. A mák és a meggy tökéletes párosítást alkot a kelt tésztás édességben.
Ha szeretnéd, a kihűlt pereceket porcukorral is megszórhatod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.