Mákos palacsinta frissen sütve

Mákos palacsinta

A palacsinta Magyarország egyik legismertebb és legkedveltebb desszertje, amelyet számtalan változatban készítenek. A mákos palacsinta különösen népszerű, hiszen a darált mák és a porcukor tökéletes harmóniában egészítik ki a könnyű, puha tésztát. A mák a magyar konyhában tradicionális alapanyag, amelyet gyakran használnak süteményekhez és édességekhez. Ez a recept tökéletes választás azok számára, akik szeretik a klasszikus magyar desszerteket, de egy kis különlegességet is csempésznének az étkezésekbe. Tálalhatod mézzel, lekvárral vagy akár egy kevés citromlével is, hogy még izgalmasabb ízhatást érj el!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
620 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Búzaliszt
2 db Tojás
300 ml Tej
100 ml Szódavíz
20 g Kristálycukor
1 csipet
10 g Vaníliás cukor
100 g Darált mák
30 g Porcukor
2 ek. Napraforgóolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagyobb tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a vaníliás cukrot.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy a palacsinta tésztája könnyebb legyen.

    2

    Add hozzá a tojásokat, majd fokozatosan öntsd hozzá a tejet és a szódavizet, miközben folyamatosan kevered, hogy csomómentes tésztát kapj.

    Ha nincs szódavized, használhatsz helyette sima vizet, de a szódavíztől a palacsinta könnyebb lesz.

    3

    Hagyd pihenni a tésztát 15-20 percig, hogy az alapanyagok jól összeérjenek.

    A pihentetés után a tészta sűrűbb lehet, ha szükséges, adj hozzá egy kevés tejet.

    4

    Egy serpenyőt kenj ki kevés olajjal, és forrósítsd fel közepes lángon.

    A serpenyőnek elég forrónak kell lennie, különben a palacsinta ráragad. Használj tapadásmentes serpenyőt a legjobb eredmény érdekében.

    5

    Önts egy merőkanál tésztát a serpenyőbe, és egyenletesen oszlasd el. Süsd 1-2 percig, amíg a szélei elkezdenek elválni a serpenyőtől, majd fordítsd meg, és süsd további 1 percig.

    Ha a palacsinta túl gyorsan sül, vedd lejjebb a lángot.

    6

    Ismételd meg a folyamatot a maradék tésztával, időnként újraolajozva a serpenyőt.

    A kisült palacsintákat takard le, hogy ne száradjanak ki.

    7

    A kész palacsintákat töltsd meg darált mákkal és porcukorral, majd tekerd fel vagy hajtsd össze.

    A mákot előtte leforrázhatod tejjel vagy vízzel, hogy puhább legyen.

    8

    Tálald frissen, opcionálisan egy kevés mézzel vagy lekvárral megcsorgatva.

    A mákos palacsinta mellé kínálhatsz vanília sodót is.