Mákos pite aranybarna tésztával és máktöltelékkel

Mákos pite

A mákos pite egy igazi klasszikus desszert, amelyet a mák gazdag, jellegzetes íze tesz különlegessé. Ez a recept egyszerű és gyors, így tökéletes választás lehet a családi összejövetelekre vagy bármilyen alkalomra. A ropogós tészta és a puha mákos töltelék minden falatban harmóniát teremt. Próbáld ki, és hozd el a mák varázslatos ízét az asztalodra!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
290 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
300 g Liszt
150 g Vaj
100 g Porcukor
1 db Tojássárgája
2 ek. Hideg víz
200 g Mák (darált)
100 ml Tej
50 g Cukor
1 db Citromhéj (reszelt)
1 csomag Vaníliás cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban morzsold össze a lisztet, vajat és porcukrot, majd add hozzá a tojássárgáját és a hideg vizet. Gyúrd sima tésztává. TIPP: Dolgozz gyorsan, hogy a vaj ne olvadjon meg.

    A vaj legyen nagyon hideg, szinte fagyos, kockákra vágva. A hideg víz segít, hogy a tészta rugalmas legyen.

    2

    Formázz a tésztából gombócot, csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőben 30 percig.

    A pihentetés alatt a gluténszálak ellazulnak, így a tészta könnyebben nyújtható lesz.

    3

    Közben készítsd el a mákos tölteléket: egy lábasban melegítsd fel a tejet, add hozzá a cukrot, vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd keverd bele a darált mákot. TIPP: Ne forrald túl, csak éppen melegítsd össze az alapanyagokat.

    A mákot érdemes frissen darálni, mert úgy intenzívebb az íze. A töltelékbe tehetsz mazsolát vagy kandírozott narancshéjat is.

    4

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz ki egy piteformát.

    A piteformát lisztezd is ki, hogy a tészta ne ragadjon le.

    5

    Nyújtsd ki a tészta kétharmadát, és béleld ki vele a piteformát. TIPP: Egy sodrófára tekerve könnyen áthelyezheted a tésztát.

    A tésztát óvatosan nyomkodd bele a formába, és vágd le a lelógó széleket.

    6

    Töltsd meg a formát a mákos töltelékkel, majd a maradék tésztából vágj csíkokat, és helyezd a tetejére rács formában.

    A tésztacsíkokat kend meg tojással, hogy szép fényesek legyenek.

    7

    Süsd a pitét 35-40 percig, amíg aranybarna nem lesz. TIPP: Ha a szélek túl gyorsan barnulnak, fedd le őket alufóliával.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj a pitére.

    8

    Hűtsd le a pitét, majd szeleteld fel, és tálald. TIPP: Porcukorral megszórva még ízletesebb.

    A pitét langyosan vagy hidegen is tálalhatod.