Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, adjunk hozzá egy csipet cukrot, és hagyjuk felfutni 10 percig.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. A felfutott élesztőn buborékok jelennek meg.
A lisztet, cukrot, sót, fahéjat egy nagy tálban keverjük össze.
Érdemes a száraz hozzávalókat alaposan elkeverni, hogy a só és a fahéj egyenletesen eloszoljon a tésztában.
Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a megolvasztott vajat. Keverjük össze, és gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.
A tészta akkor jó, ha már nem ragad az edény falához és a felülethez.
A tésztát fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata.
A kelesztéshez ideális hely a meleg sütő (30-40°C) vagy a radiátor közelében.
A mákot, mandulát és mazsolát keverjük bele a megkelt tésztába, majd formáljuk meg a stollent. A tésztát hosszú, ovális formára alakítjuk, és a két végét kissé behajtjuk.
A mazsolát előzőleg áztassuk rumba vagy narancslébe, hogy puhább legyen.
A stollent tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk pihenni 30 percig.
Ez a pihentetés segít, hogy a stollen még szebben megkeljen sütés előtt.
Előmelegített 180°C-os sütőben süssük 40-45 percig, amíg aranybarna nem lesz. Az utolsó 10 percben érdemes egy alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg.
Ha a stollen túl hamar barnul, takard le alufóliával.
A kész stollent hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórjuk meg a tetejét.
A stollen hűvös helyen, légmentesen záródó dobozban tárolva akár több hétig is eláll.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.