Mandelkubb csokoládéval, mandulás kekszek csokidarabokkal és szeletelt mandulával díszítve

Mandelkubb csokoládéval

A Mandelkubb egy hagyományos skandináv sütemény, amely különösen Svédországban népszerű, gyakran mandulaesszenciával készítve, és kávé mellé fogyasztva. A neve a „mandula” és a „kubb” (csomó vagy kocka) szavakból ered. Ez a változat étcsokoládéval gazdagítva a klasszikus receptet egy modern, még ínycsiklandóbb változattá teszi. Technikai tanács: a mandulaliszt biztosítja a sütemény puhaságát és karakteres ízét – ne helyettesítsd más liszttel. Érzelmi felvezetés: Ahogy a sütőből kiáradó mandula és olvadt csokoládé illata megtölti a konyhát, azonnal megjön a kedv egy bögre forró kávéhoz vagy egy nyugodt délutánhoz. Ez a keksz ideális vendégváró vagy ajándék, és akár gyerekekkel is elkészíthető. Kísérletezhetsz fehér csokoládéval vagy kandírozott naranccsal is a különlegesebb ízvilágért.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
150 g Mandulaliszt
100 g Finomliszt
100 g Cukor
100 g Vaj
1 db Tojás
1 tk. Sütőpor
0.5 tk. Keserűmandula aroma
60 g Étcsokoládé (darabolva)
2 ek. Szeletelt mandula (díszítéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy sütőlemezt sütőpapírral. A vajat szobahőmérsékleten puhítsd meg.

    Ha elfelejtetted előre kivenni a vajat, reszeld le, így gyorsabban felmelegszik.

    2

    Egy nagy tálban keverd habosra a vajat a cukorral, majd add hozzá a tojást és a keserűmandula aromát, keverd össze alaposan.

    A tojás legyen szobahőmérsékletű – így könnyebben elkeveredik a vajjal.

    3

    Szitáld össze a mandulalisztet, finomlisztet és sütőport, majd add a tojásos keverékhez. Keverd össze, majd forgass bele a csokoládédarabokat.

    A csokoládét vágd durvára, így sütés után látványos darabok maradnak benne.

    4

    Formázz a masszából diónyi gombócokat, tedd őket a tepsire, majd kissé lapítsd el őket. Szórd meg szeletelt mandulával a tetejüket.

    Használj fagylaltos kanalat az egyforma méretű kekszekhez.

    5

    Süsd 12–15 percig, amíg aranybarnák lesznek. Hagyd őket a tepsin pár percig hűlni, majd rácson hűtsd teljesen ki.

    Ne süsd túl, mert kemények lesznek – akkor vedd ki, amikor még enyhén puhának tűnnek középen.