Kezd a tĂ©szta elĆkĂ©szĂtĂ©sĂ©vel: Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet Ă©s a sĂłt.
A sĂł fontos, hogy ne Ă©rintkezzen közvetlenĂŒl az Ă©lesztĆvel, mert gĂĄtolja a mƱködĂ©sĂ©t.
A meleg vĂzhez add hozzĂĄ a cukrot, majd szĂłrd bele az Ă©lesztĆt. Keverd el, Ă©s hagyd pihenni 5-10 percig, hogy az Ă©lesztĆ felfutjon.
A vĂz ne legyen tĂșl forrĂł, mert elpusztĂtja az Ă©lesztĆt. Akkor jĂł a hĆmĂ©rsĂ©klete, ha Ă©ppenhogy melegnek Ă©rzed. Ha az Ă©lesztĆ nem fut fel, akkor valĂłszĂnƱleg lejĂĄrt a szavatossĂĄga, Ă©s Ășjat kell hasznĂĄlnod.
EzutĂĄn öntsd hozzĂĄ az Ă©lesztĆs keverĂ©ket a liszthez, majd add hozzĂĄ az olĂvaolajat is. Keverd össze alaposan, majd dagaszd meg a tĂ©sztĂĄt kĂ©zzel vagy dagasztĂł gĂ©ppel körĂŒlbelĂŒl 10 percig, amĂg sima Ă©s rugalmas lesz.
A tĂ©szta akkor jĂł, ha elvĂĄlik az edĂ©ny falĂĄtĂłl Ă©s rugalmas tapintĂĄsĂș. Ha tĂșl ragacsos, adj hozzĂĄ mĂ©g egy kevĂ©s lisztet.
FormĂĄzz belĆle egy gömböt, Ă©s tedd vissza a tĂĄlba, majd takard le egy nedves konyharuhĂĄval. Hagyd pihenni 1 ĂłrĂĄt, hogy megkeljen.
A nedves konyharuha megakadålyozza, hogy a tészta kiszåradjon. A tésztåt meleg helyen keleszd, hogy gyorsabban megkeljen.
Amikor a tĂ©szta megkelt, borĂtsd ki a munkafelĂŒletre Ă©s oszd 8-10 rĂ©szre. Minden darabot hengerrĂ© formĂĄzz, majd azokat pereccĂ© csavarhatod.
A perec formåzåsåhoz nézz videókat az interneten, ha nem vagy biztos a dolgodban.
Egy nagy fazĂ©kban forralj vizet, majd adj hozzĂĄ szĂłdabikarbĂłnĂĄt. Ebben a vĂzben blanszĂrozd a pereceket 1-2 percig, majd vedd ki Ćket egy szƱrĆkanĂĄllal.
A szĂłdabikarbĂłnĂĄs vĂz adja a perecek jellegzetes ĂzĂ©t Ă©s szĂnĂ©t. Ne hagyd a pereceket tĂșl sokĂĄig a vĂzben, mert megpuhulnak.
Helyezd a pereceket sĂŒtĆpapĂrral bĂ©lelt tepsire, majd szĂłrd meg aprĂłra vĂĄgott mangĂł darabokkal. ElĆmelegĂtett sĂŒtĆben 200°C-on sĂŒsd 15-20 percig, amĂg aranybarnĂĄra sĂŒlnek.
A mangĂłt sĂŒtĂ©s elĆtt szĂłrd a perecekre, mert ha tĂșl sokĂĄig sĂŒl, megĂ©ghet. Ha nincs friss mangĂłd, hasznĂĄlhatsz aszalt mangĂłt is.
Hagyd a pereceket egy kicsit hƱlni, majd tålald. Jó étvågyat!
A pereceket frissen a legfinomabbak. TĂĄrolhatod Ćket lĂ©gmentesen zĂĄrĂłdĂł dobozban, de pĂĄr nap mĂșlva mĂĄr nem lesznek olyan ropogĂłsak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.