Kezd a tészta előkészítésével: Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.
A só fontos, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolja a működését.
A meleg vízhez add hozzá a cukrot, majd szórd bele az élesztőt. Keverd el, és hagyd pihenni 5-10 percig, hogy az élesztő felfutjon.
A víz ne legyen túl forró, mert elpusztítja az élesztőt. Akkor jó a hőmérséklete, ha éppenhogy melegnek érzed. Ha az élesztő nem fut fel, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, és újat kell használnod.
Ezután öntsd hozzá az élesztős keveréket a liszthez, majd add hozzá az olívaolajat is. Keverd össze alaposan, majd dagaszd meg a tésztát kézzel vagy dagasztó géppel körülbelül 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet.
Formázz belőle egy gömböt, és tedd vissza a tálba, majd takard le egy nedves konyharuhával. Hagyd pihenni 1 órát, hogy megkeljen.
A nedves konyharuha megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon. A tésztát meleg helyen keleszd, hogy gyorsabban megkeljen.
Amikor a tészta megkelt, borítsd ki a munkafelületre és oszd 8-10 részre. Minden darabot hengerré formázz, majd azokat pereccé csavarhatod.
A perec formázásához nézz videókat az interneten, ha nem vagy biztos a dolgodban.
Egy nagy fazékban forralj vizet, majd adj hozzá szódabikarbónát. Ebben a vízben blanszírozd a pereceket 1-2 percig, majd vedd ki őket egy szűrőkanállal.
A szódabikarbónás víz adja a perecek jellegzetes ízét és színét. Ne hagyd a pereceket túl sokáig a vízben, mert megpuhulnak.
Helyezd a pereceket sütőpapírral bélelt tepsire, majd szórd meg apróra vágott mangó darabokkal. Előmelegített sütőben 200°C-on süsd 15-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A mangót sütés előtt szórd a perecekre, mert ha túl sokáig sül, megéghet. Ha nincs friss mangód, használhatsz aszalt mangót is.
Hagyd a pereceket egy kicsit hűlni, majd tálald. Jó étvágyat!
A pereceket frissen a legfinomabbak. Tárolhatod őket légmentesen záródó dobozban, de pár nap múlva már nem lesznek olyan ropogósak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.