MangĂłs perec tĂĄlalva

MangĂłs perec

A mangĂłs perec egy igazĂĄn egyedi Ă©s kĂŒlönleges snack, amely ötvözi a sĂłs perec ropogĂłs textĂșrĂĄjĂĄt a mangĂł Ă©des Ă­zĂ©vel. A gyĂŒmölcs Ă©s a tĂ©szta kombinĂĄciĂłja egy igazĂĄn frissĂ­tƑ Ă©lmĂ©nyt nyĂșjt. Az elsƑ mangĂłs perec receptek a trĂłpusi rĂ©giĂłkban jelentek meg, ahol a mangĂł szĂ©leskörƱen elterjedt. Ez a recept remek vĂĄlasztĂĄs, ha valami Ășj Ă©s izgalmas falatot szeretnĂ©l kĂ©szĂ­teni.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
1450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 10
⭕ 500 g BĂșzaliszt
⭕ 100 g Mango
⭕ 20 g ÉlesztƑ
⭕ 10 g Cukor
⭕ 250 ml Meleg víz
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 1 tk. Só
⭕ 1 tk. Szódabikarbóna
⭕ 1 l VĂ­z a fƑzĂ©shez

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezd a tĂ©szta elƑkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©vel: Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet Ă©s a sĂłt.

    A sĂł fontos, hogy ne Ă©rintkezzen közvetlenĂŒl az Ă©lesztƑvel, mert gĂĄtolja a mƱködĂ©sĂ©t.

    2

    A meleg vĂ­zhez add hozzĂĄ a cukrot, majd szĂłrd bele az Ă©lesztƑt. Keverd el, Ă©s hagyd pihenni 5-10 percig, hogy az Ă©lesztƑ felfutjon.

    A vĂ­z ne legyen tĂșl forrĂł, mert elpusztĂ­tja az Ă©lesztƑt. Akkor jĂł a hƑmĂ©rsĂ©klete, ha Ă©ppenhogy melegnek Ă©rzed. Ha az Ă©lesztƑ nem fut fel, akkor valĂłszĂ­nƱleg lejĂĄrt a szavatossĂĄga, Ă©s Ășjat kell hasznĂĄlnod.

    3

    EzutĂĄn öntsd hozzĂĄ az Ă©lesztƑs keverĂ©ket a liszthez, majd add hozzĂĄ az olĂ­vaolajat is. Keverd össze alaposan, majd dagaszd meg a tĂ©sztĂĄt kĂ©zzel vagy dagasztĂł gĂ©ppel körĂŒlbelĂŒl 10 percig, amĂ­g sima Ă©s rugalmas lesz.

    A tĂ©szta akkor jĂł, ha elvĂĄlik az edĂ©ny falĂĄtĂłl Ă©s rugalmas tapintĂĄsĂș. Ha tĂșl ragacsos, adj hozzĂĄ mĂ©g egy kevĂ©s lisztet.

    4

    FormĂĄzz belƑle egy gömböt, Ă©s tedd vissza a tĂĄlba, majd takard le egy nedves konyharuhĂĄval. Hagyd pihenni 1 ĂłrĂĄt, hogy megkeljen.

    A nedves konyharuha megakadålyozza, hogy a tészta kiszåradjon. A tésztåt meleg helyen keleszd, hogy gyorsabban megkeljen.

    5

    Amikor a tĂ©szta megkelt, borĂ­tsd ki a munkafelĂŒletre Ă©s oszd 8-10 rĂ©szre. Minden darabot hengerrĂ© formĂĄzz, majd azokat pereccĂ© csavarhatod.

    A perec formåzåsåhoz nézz videókat az interneten, ha nem vagy biztos a dolgodban.

    6

    Egy nagy fazĂ©kban forralj vizet, majd adj hozzĂĄ szĂłdabikarbĂłnĂĄt. Ebben a vĂ­zben blanszĂ­rozd a pereceket 1-2 percig, majd vedd ki Ƒket egy szƱrƑkanĂĄllal.

    A szĂłdabikarbĂłnĂĄs vĂ­z adja a perecek jellegzetes Ă­zĂ©t Ă©s szĂ­nĂ©t. Ne hagyd a pereceket tĂșl sokĂĄig a vĂ­zben, mert megpuhulnak.

    7

    Helyezd a pereceket sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire, majd szĂłrd meg aprĂłra vĂĄgott mangĂł darabokkal. ElƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben 200°C-on sĂŒsd 15-20 percig, amĂ­g aranybarnĂĄra sĂŒlnek.

    A mangĂłt sĂŒtĂ©s elƑtt szĂłrd a perecekre, mert ha tĂșl sokĂĄig sĂŒl, megĂ©ghet. Ha nincs friss mangĂłd, hasznĂĄlhatsz aszalt mangĂłt is.

    8

    Hagyd a pereceket egy kicsit hƱlni, majd tålald. Jó étvågyat!

    A pereceket frissen a legfinomabbak. TĂĄrolhatod Ƒket lĂ©gmentesen zĂĄrĂłdĂł dobozban, de pĂĄr nap mĂșlva mĂĄr nem lesznek olyan ropogĂłsak.