Először készítsd el az élesztőt: egy tálban keverd el a meleg vizet és a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. A langyos víz az ideális.
Közben egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Amikor az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és öntsd a liszthez. Keverd össze, majd gyúrd sima tésztává.
A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és rugalmas nem lesz. Ez kb. 8-10 percet vesz igénybe.
A tésztát pihentesd letakarva 1 órán át, hogy megkeljen. Az ideális hőmérséklet körülbelül 25°C.
A tésztát meleg helyen keleszd, például a sütőben alacsony hőfokon (kb. 30°C) vagy egy meleg radiátor közelében. Fontos, hogy ne legyen huzat.
Amikor a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és óvatosan nyújtsd ki egy téglalap alakú formára.
A tésztát óvatosan nyújtsd, hogy ne sérüljön a szerkezete. Ha nagyon ragad, használj több lisztet.
A tésztára szórd rá a mazsolát és a vaníliás cukrot.
A mazsolát érdemes előtte rumba vagy narancslébe áztatni, hogy még ízletesebb legyen.
A tészta szélét hajtsd fel, majd óvatosan nyomkodd bele a mazsolát és a vaníliát.
A mazsolát és a vaníliát óvatosan nyomkodd bele a tésztába, hogy ne sérüljön meg a szerkezete.
Hagyjuk a tésztát még 15 percig pihenni, majd süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20-25 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
A sütőt előmelegítsd, hogy a focaccia egyenletesen süljön. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Ha kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald frissen.
A focacciát hagyd hűlni, mielőtt felszeleteled, így könnyebben vágható és nem esik szét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.