Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej langyos legyen, se túl hideg, se túl meleg. Ha 10 perc után nem habosodik fel az élesztő, akkor valószínűleg nem volt friss, és új élesztővel kell próbálkoznod.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.
A vaj legyen hideg, mert így morzsalékosabb lesz a tészta, ami a pogácsa omlósságát biztosítja. A lisztet érdemes átszitálni, hogy levegősebb legyen.
Aprítsd finomra a medvehagymát, és a felét keverd bele a lisztes keverékbe a reszelt sajt felével együtt.
A medvehagymát minél finomabbra aprítsd, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztában. A sajt ízlés szerint változtatható, használhatsz például trappista, edami vagy gouda sajtot.
Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.
A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és rugalmas lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne vidd túlzásba.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.
A hajtogatásokat követően pihentesd a tésztát 10-15 percig hűtőben, hogy a vaj megdermedjen, így még levelesebb lesz a pogácsa.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.
A pihentetés alatt a tészta megkel, és könnyebb lesz vele dolgozni. Meleg helyen gyorsabban kel meg.
Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.
A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, így könnyebben tudod kiszaggatni a pogácsákat.
Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.
A tojással megkent pogácsák szép fényesek lesznek sütés után. A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen.
Szórd meg a maradék reszelt sajttal és a medvehagymával a tetejüket, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.
A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy ne égjenek meg a pogácsák. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le alufóliával.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, puha és omlós állaggal.
A frissen sült pogácsa a legfinomabb, de ha marad, légmentesen zárható dobozban tárold, hogy ne száradjon ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.