Melomakarona, görög mézes keksz dióval megszórva

Melomakarona dióval megszórva

A Melomakarona egy híres görög édesség, amelyet hagyományosan télen és karácsonykor készítenek. A méz és a narancslé adja az édesség alapját, míg a dió ropogós textúrával egészíti ki a kekszeket. Ez a recept több generáció óta családi kedvenc, és a görög konyha igazi ékköve. Képzeld el, ahogy a kekszek a szirupot felszívják, miközben a dió friss íze gazdagítja őket – minden falat egy valódi élvezet!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Búzaliszt
150 g Cukor
100 ml Olívaolaj
2 ek. Friss narancslé
2 ek. Méz
1 tk. Szódabikarbóna
100 ml Víz
1 tk. Cinnamon (fahéj)
50 g Dió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    DióDió

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet szitáljuk át egy nagy tálba, majd adjuk hozzá a cukrot, szódabikarbónát és fahéjat.

    A szitálás segít, hogy a liszt egyenletesen eloszoljon a tésztában, és elkerüljük a csomókat.

    2

    A mézet és a narancslét keverjük össze az olívaolajjal, majd öntsük a lisztes keverékhez. Add hozzá a vizet is, majd gyúrd össze a tésztát.

    A tésztát ne gyúrd túl, hogy ne legyen túl kemény. Ha túl ragadós, adj hozzá még egy kis lisztet.

    3

    Formázz a tésztából kis golyókat, és helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Nyomd le őket egy kicsit, hogy laposabbak legyenek.

    A golyókat egyforma méretűre formáld, hogy egyenletesen süljenek.

    4

    Süsd a kekszeket 180°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    Ügyelj arra, hogy a kekszek ne égjenek meg. Az olaj és a méz miatt gyorsan barna színűek lesznek.

    5

    Miután a kekszek megsültek, hagyd őket egy kicsit hűlni. Amíg hűlnek, készítsd el a szirupot a mézből, vízből és narancsléből.

    A szirupot alacsony lángon forrald össze 5 percig, hogy egy kicsit besűrűsödjön.

    6

    A kész szirupot öntsd a kihűlt kekszekre, majd szórd meg a tetejüket finomra vágott dióval.

    A szirupot még melegen öntsd a kekszekre, hogy teljesen átjárja őket.

    7

    Tálald a melomakaronát és élvezd a finom, édes ízeket!

    A dió ropogóssága és a szirup édes íze egyedülálló textúrát ad a kekszeknek.