Melomakarona kókuszreszelékkel tálalva, mézes sziruppal átitatva

Melomakarona kókuszreszelékkel

A Melomakarona a görög konyha egyik legismertebb édessége, amelyet hagyományosan karácsonykor készítenek. A tészta mézes, fűszeres, és gyakran dióval vagy egyéb aromákkal van gazdagítva. A kókuszreszelékkel készült változat egy különleges, frissítő ízt ad a süteménynek. A kókuszreszelék nemcsak az ízét, hanem a textúráját is gazdagítja. A narancsos és mézes szirup áztatása igazi ínycsiklandó élményt ad minden falatnak. Technikai tipp: A kókuszreszelék szép, egyenletes bevonatot ad, ha a sütemények még nedvesek a sziruptól. Ez az édesség tökéletes választás karácsonyi asztalra vagy ajándékba.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
100 g Gríz (finomszemű)
120 ml Narancslé
100 g Cukor
200 ml Napraforgóolaj
1 tk. Őrölt fahéj
0.5 tk. Szegfűszeg (őrölt)
1 tk. Szódabikarbóna
1 db Narancshéj
150 g Méz (sziruphoz)
100 g Cukor (sziruphoz)
150 ml Víz (sziruphoz)
2 ek. Citromlé (sziruphoz)
100 g Kókuszreszelék

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A kókuszos sziruphoz keverd össze a mézet, cukrot, vizet és citromlevet, majd forrald fel. Főzd alacsony lángon 5 percig, majd hagyd teljesen kihűlni.

    A szirupot mindig hűtsd le, mielőtt a forró süteményekre öntöd, hogy jobban beszívódjon.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a narancslevet, cukrot, olajat, reszelt narancshéjat, fahéjat, szegfűszeget és a szódabikarbónát.

    A szódabikarbóna azonnal reakcióba lép a savval, így habosodik – ez segít a tészta levegősségében.

    3

    Add hozzá a lisztet és a grízt, majd keverd össze kézzel, amíg puha tésztát kapsz. Ne gyúrd túl, hogy omlós maradjon.

    Ne használd a robotgépet, hogy ne veszítsd el a tészta levegősségét.

    4

    Formázz diónyi, ovális sütiket, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A sütemények tetejét bevághatod villával, hogy jobban felszívják a szirupot.

    5

    Süsd 180°C-on 25–30 percig, míg aranybarnák lesznek.

    A túl hosszú sütés kiszáríthatja a tésztát, ezért figyeld a sütési időt.

    6

    A frissen sült, forró sütiket tedd a hideg kókuszos szirupba 30–60 másodpercre, majd tedd őket egy tálra hűlni.

    A szirup gyors beszívódása érdekében a süteményeket egyenletesen forgasd át a szirupban.

    7

    A sütiket szórd meg kókuszreszelékkel, amíg még nedvesek a sziruptól.

    A kókusz reszeléke ne legyen túl durva, hogy egyenletesen rátapadjon.