Melomakarona mandulaliszttel, mézes sziruppal åtitatva

Melomakarona mandulaliszttel

A Melomakarona a görög karĂĄcsonyi Ă©dessĂ©gek egyik legismertebb darabja. A mandulalisztes vĂĄltozat egy kĂŒlönleges Ă­zĂ©lmĂ©nyt ad, hiszen a mandula gazdag, diĂłs Ă­ze remekĂŒl kiegĂ©szĂ­ti a mĂ©zes, narancsos tĂ©sztĂĄt. A szirupba ĂĄztatĂĄs utĂĄn a sĂŒtemĂ©nyek mĂ©g Ă­zletesebbek lesznek. A mandulaliszt egy kicsit sƱrƱbb ĂĄllagot ad, Ă­gy a sĂŒtemĂ©nyek mĂ©g tartalmasabbak. Ez a verziĂł tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs a karĂĄcsonyi asztalra, vagy ajĂĄndĂ©knak is.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 Ăłra
3000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 500 g Mandulaliszt
⭕ 100 g GrĂ­z (finomszemƱ)
⭕ 120 ml NarancslĂ©
⭕ 100 g Cukor
⭕ 200 ml Kókuszolaj
⭕ 1 tk. Ɛrölt fahĂ©j
⭕ 0.5 tk. SzegfƱszeg (Ƒrölt)
⭕ 1 tk. Szódabikarbóna
⭕ 1 db NarancshĂ©j
⭕ 150 ml Ásványvíz
⭕ 100 g Cukor (sziruphoz)
⭕ 150 ml Víz (sziruphoz)
⭕ 2 ek. CitromlĂ© (sziruphoz)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A sziruphoz keverd össze a cukrot, vizet Ă©s citromlevet, majd forrald fel. FƑzd alacsony lĂĄngon 5 percig, Ă©s hagyd teljesen kihƱlni.

    A mandulaliszttel kĂ©szĂŒlt tĂ©szta nem szĂ­vja fel annyira a szirupot, mint a sima lisztes, de Ă­gy is Ă­nycsiklandĂł.

    2

    Egy nagy tålban keverd össze a narancslét, cukrot, kókuszolajat, reszelt narancshéjat, fahéjat, szegfƱszeget és a szódabikarbónåt.

    A mandulaliszt miatt a tészta tömörebb lesz, de mégis omlós marad.

    3

    Add hozzĂĄ a mandulalisztet Ă©s a grĂ­zt, majd keverd össze kĂ©zzel, amĂ­g puha, enyhĂ©n olajos tĂ©sztĂĄt kapsz. Ne gyĂșrd tĂșl.

    A mandulaliszttel kĂ©szĂŒlt tĂ©szta könnyebben törik, Ă­gy figyelj a keverĂ©sre.

    4

    FormĂĄzz diĂłnyi, ovĂĄlis sĂŒtiket, Ă©s helyezd Ƒket sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsibe.

    A mandulaliszt miatt a tészta lehet, hogy egy kicsit ragacsos lesz, de nedves kézzel könnyen formåzhatod.

    5

    SĂŒsd 180°C-on 25–30 percig, amĂ­g aranybarnĂĄk lesznek.

    A mandulalisztes tĂ©sztĂĄnak egy kis extra idƑre van szĂŒksĂ©ge a sĂŒtƑben, hogy elĂ©rje a kĂ­vĂĄnt ĂĄllagot.

    6

    A forrĂł sĂŒtiket tedd a hideg szirupba 30–60 mĂĄsodpercre, majd tedd Ƒket egy tĂĄlra hƱlni.

    A mandulalisztes tészta nem szívja fel annyira a szirupot, de még így is gazdag, ínycsiklandó.

    7

    TĂĄlalĂĄs elƑtt megszĂłrhatod reszelt narancshĂ©jjal vagy aprĂłra vĂĄgott mandulĂĄval.

    A frissen reszelt narancshĂ©j Ă©s a mandula extra ropogĂłs textĂșrĂĄt ad a sĂŒtemĂ©nyeknek.