Mézes-diós pogácsa tálalva

Mézes-diós pogácsa

A mézes-diós pogácsa egy különleges változata a hagyományos magyar pogácsának, amelyben a méz enyhén édes aromája és a dió gazdag íze tökéletes harmóniát alkot. Magyarországon a pogácsa az egyik legkedveltebb sós sütemény, amelyet vendégváróként, családi összejöveteleken vagy akár uzsonnára is előszeretettel fogyasztanak. Ez a verzió egy édes-sós kombinációt kínál, amely különösen jól illik egy csésze tea vagy forró csokoládé mellé. Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, próbáld ki egy csipet fahéjjal vagy apróra vágott aszalt gyümölcsökkel gazdagítva!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
50 g Méz
150 g Tejföl
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
150 g Darált dió
1 db Tetejére tojás
20 g Tetejére darált dió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Akkor jó a hőmérséklete, ha az ujjad beledugva nem érzed forrónak.

    2

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A vaj legyen nagyon hideg, hogy a tészta omlós legyen. Használhatsz vaj helyett margarint is.

    3

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a mézet, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés tejfölt.

    4

    Keverd a tésztába a darált diót, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A tésztát letakarva tedd meleg helyre, például a radiátor közelébe vagy a sütőbe, ha csak a világítás van bekapcsolva.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatás segít, hogy a pogácsák rétegesek és levegősek legyenek. Hajtogathatod többször is.

    6

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggatót lisztbe mártogasd, hogy ne ragadjon a tésztához.

    7

    A tetejüket kend meg felvert tojással, szórd meg a darált dióval, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojással való kenés szép színt ad a pogácsáknak. Ha a tetejük túl gyorsan barnul, takard le őket alufóliával.

    8

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rácson való hűtés segít, hogy a pogácsák ne ázzanak el.