A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Akkor jó a hőmérséklete, ha az ujjad beledugva nem érzed forrónak.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.
A vaj legyen nagyon hideg, hogy a tészta omlós legyen. Használhatsz vaj helyett margarint is.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a mézet, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés tejfölt.
Keverd a tésztába a darált diót, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A tésztát letakarva tedd meleg helyre, például a radiátor közelébe vagy a sütőbe, ha csak a világítás van bekapcsolva.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.
A hajtogatás segít, hogy a pogácsák rétegesek és levegősek legyenek. Hajtogathatod többször is.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsaszaggatót lisztbe mártogasd, hogy ne ragadjon a tésztához.
A tetejüket kend meg felvert tojással, szórd meg a darált dióval, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojással való kenés szép színt ad a pogácsáknak. Ha a tetejük túl gyorsan barnul, takard le őket alufóliával.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A rácson való hűtés segít, hogy a pogácsák ne ázzanak el.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.