Mézes-köményes céklakrémleves tålalva

Mézes-köményes céklakrémleves

A cĂ©klakrĂ©mleves a magyar konyhĂĄban is egyre nĂ©pszerƱbb, kĂŒlönösen az egĂ©szsĂ©gtudatos Ă©tkezƑk körĂ©ben. A cĂ©kla termĂ©szetesen Ă©des Ă­zĂ©t a mĂ©z finoman kiemeli, mĂ­g a kömĂ©ny enyhĂ©n fƱszeres aromĂĄt ad az Ă©telnek. Ez a leves tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs lehet hideg Ƒszi vagy tĂ©li napokon, hiszen melegĂ­tƑ hatĂĄsĂș Ă©s tele van Ă©rtĂ©kes tĂĄpanyagokkal. A pirĂ­tott tökmag ropogĂłs textĂșrĂĄja pedig tökĂ©letes kontrasztot ad a leves selymes ĂĄllagĂĄnak.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 45 perc
290 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 3 db CĂ©kla
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 30 g Vaj
⭕ 2 ek. MĂ©z
⭕ 1 tk. Ɛrölt kömĂ©ny
⭕ 1 l ZöldsĂ©gleves alaplĂ©
⭕ 150 ml Tejszín
⭕ 1 tk. Só
⭕ 1 csipet Fekete bors
⭕ 2 ek. PirĂ­tott tökmag

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A céklåt alaposan mosd meg, håmozd meg és vågd kisebb kockåkra. A vöröshagymåt és fokhagymåt håmozd meg, majd aprítsd fel.

    A cĂ©kla erƑsen fog, hasznĂĄlj kesztyƱt hĂĄmozĂĄskor, hogy elkerĂŒld a kĂ©z elszĂ­nezƑdĂ©sĂ©t.

    2

    Egy lĂĄbasban olvaszd fel a vajat közepes lĂĄngon, majd add hozzĂĄ a vöröshagymĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt. PĂĄrold 3-4 percig, amĂ­g ĂŒveges lesz.

    Vigyåzz, hogy a hagyma ne barnuljon meg, mert az befolyåsolja a leves színét és ízét.

    3

    Add hozzå a kockåzott céklåt és a köményt, majd keverd jól össze. Pårold tovåbbi 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A kömény íze nagyon intenzív, ha nem szereted annyira, kevesebbet is tehetsz bele.

    4

    Öntsd fel a zöldsĂ©gleves alaplĂ©vel, majd forrald fel. Csökkentsd a hƑfokot, Ă©s fƑzd 25 percig, amĂ­g a cĂ©kla teljesen megpuhul.

    Ha nincs zöldségleves alaplé, hasznålhatsz vizet is, de a leves íze kevésbé lesz intenzív. A vízhez adhatsz egy zöldségleves kockåt is.

    5

    Hasznålj botmixert a leves simåra turmixolåsåhoz. Ezutån add hozzå a mézet és a tejszínt, majd keverd alaposan össze.

    A botmixer hasznålatakor légy óvatos, mert a forró leves fröcsöghet. A mézet és a tejszínt ízlés szerint adagold.

    6

    ÍzesĂ­tsd sĂłval Ă©s fekete borssal, majd hagyd mĂ©g 2-3 percig fƑni alacsony lĂĄngon, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek.

    KĂłstold meg a levest, mielƑtt sĂłval Ă©s borssal Ă­zesĂ­ted, mert a zöldsĂ©gleves alaplĂ© is tartalmazhat sĂłt.

    7

    Tålald melegen, pirított tökmaggal megszórva és egy kevés extra tejszínnel díszítve.

    A tökmagot szĂĄraz serpenyƑben pirĂ­tsd meg, amĂ­g illatos nem lesz. A tejszĂ­n helyett hasznĂĄlhatsz görög joghurtot is.