Mézes-lime-os tahinis szósz tálban, friss zöldségekkel tálalva

Mézes-lime-os tahinis szósz

A tahini, vagyis a szezámmagból készült paszta, a közel-keleti és mediterrán konyha egyik alapvető eleme. Az eredetileg humuszhoz használt tahini sokféleképpen variálható, és ez a mézes-lime-os változat egy frissítő, enyhén édes-savanykás ízvilágot hoz létre. A lime természetes savassága és a méz kellemes édessége tökéletesen kiegyensúlyozza a tahini selymes, diós ízét. Ez a szósz kiváló kiegészítője grillezett ételeknek, salátáknak, vagy akár mártogatósnak friss zöldségek mellé.

Előkészület 5 perc
Elkészítés N/A
Teljes 5 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
100 g Tahini (szezámpaszta)
2 ek. Frissen facsart lime-lé
1 ek. Méz
1 gerezd Fokhagyma (reszelt)
2 ek. Olívaolaj
50 ml Víz
1 csipet
1 csipet Fekete bors
1 csipet Chilipehely (opcionális)
1 ek. Friss petrezselyem vagy koriander (díszítéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy közepes méretű tálban keverd össze a tahinit és a lime levét, majd keverd addig, amíg kissé sűrűvé válik.

    A tahini sűrűsége változó lehet, ezért lehet, hogy több lime-lére lesz szükséged a kívánt állag eléréséhez.

    2

    Add hozzá a mézet, a reszelt fokhagymát, az olívaolajat, a sót, a fekete borsot és a chili pelyhet (ha csípősebben szeretnéd).

    A fokhagymát reszeld finomra, hogy ne legyen túl erős az íze. A chili pelyhet óvatosan adagold, nehogy túl csípős legyen a szósz.

    3

    Fokozatosan adagold hozzá a vizet, és keverd folyamatosan, amíg a szósz eléri a kívánt krémes állagot.

    A vizet nagyon lassan, kanalanként adagold, hogy ne legyen túl híg a szósz.

    4

    Kóstold meg, és szükség esetén igazítsd az ízeket több lime-lével vagy mézzel.

    A lime-lé frissességétől függően lehet, hogy több vagy kevesebb kell belőle. A méz mennyiségét is ízlés szerint állítsd be.

    5

    Szórd meg friss petrezselyemmel vagy korianderrel, és tálalásig tartsd hűtőben.

    A petrezselymet vagy koriandert közvetlenül tálalás előtt szórd a szószra, hogy friss maradjon.

    6

    Kiváló mártogatós zöldségekhez, salátákhoz, grillezett ételekhez vagy pita kenyérhez.

    A szósz hűtőben tárolva néhány napig eláll. Tálalás előtt vedd ki a hűtőből, hogy ne legyen túl hideg.