Mézes szójaszósz tálalva

Mézes szójaszósz

A mézes szójaszósz az ázsiai konyha egyik klasszikus eleme, amelyet főként húsok és zöldségek ízesítésére használnak. A szójaszósz gazdag umami íze tökéletes egyensúlyban van a méz édességével, amelyet a gyömbér és a fokhagyma még izgalmasabbá tesz. Képzeld el, ahogy egy tál frissen sült csirke vagy ropogós zöldség tálalásakor meglocsolod ezzel az aranyló, selymes mártással, amely minden falatot különlegessé varázsol. Ha még pikánsabb ízvilágot szeretnél, egy kevés extra chili pehellyel vagy szezámmaggal is feldobhatod.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 7 perc
Teljes 17 perc
120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
100 ml Szójaszósz
50 g Méz
10 g Friss gyömbér
2 gerezd Fokhagyma
30 ml Rizsecet
10 ml Szezámolaj
0.5 tk. Chilipehely
50 ml Víz
5 g Keményítő

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A gyömbért és a fokhagymát hámozd meg, majd reszeld le vagy aprítsd nagyon finomra.

    A gyömbért és a fokhagymát minél finomabbra aprítod, annál intenzívebb lesz az íze.

    2

    Egy közepes méretű lábosban keverd össze a szójaszószt, a mézet, a rizsecetet és a szezámolajat.

    A mézet érdemes először egy kevés meleg vízzel elkeverni, hogy könnyebben oldódjon a szószban.

    3

    Add hozzá a reszelt gyömbért, a fokhagymát és a chili pelyhet, majd keverd el alaposan.

    A chili pelyhek mennyiségével szabályozhatod a szósz csípősségét.

    4

    Egy kis tálban keverd össze a keményítőt és a vizet, hogy sima elegyet kapj, ez segít majd besűríteni a szószt.

    Fontos, hogy a keményítőt hideg vízzel keverd el, különben csomós lesz.

    5

    Öntsd a keményítős keveréket a lábosba, miközben folyamatosan kevered, hogy elkerüld a csomósodást.

    A folyamatos keverés elengedhetetlen, hogy a szósz sima és egyenletes legyen.

    6

    Közepes lángon főzd a szószt 5-7 percig, amíg besűrűsödik és fényes állagot kap.

    Ha túl sűrű lenne, adj hozzá egy kevés vizet.

    7

    Vedd le a tűzről, és hagyd kicsit hűlni. Használhatod pácoláshoz, öntetként vagy mártásként húsokhoz és zöldségekhez.

    A szósz hűtőben tárolva több napig is eláll.