Mézeskalåcs ízesítésƱ croissant tålalva

Mézeskalåcs ízesítésƱ croissant

A croissant az egyik legismertebb francia pĂ©ksĂŒtemĂ©ny, amely az osztrĂĄk kiflibƑl fejlƑdött ki Ă©s lett vilĂĄgszerte nĂ©pszerƱ. A mĂ©zeskalĂĄcs fƱszerezĂ©sƱ vĂĄltozat kĂŒlönösen nĂ©pszerƱ az ĂŒnnepi idƑszakban, hiszen a fahĂ©j, gyömbĂ©r Ă©s szegfƱszeg illata azonnal karĂĄcsonyi hangulatot varĂĄzsol. KivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs egy forrĂł kakaĂł vagy tea mellĂ©, amely garantĂĄltan meghittĂ© teszi a reggeleket.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
3900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 500 g Liszt
⭕ 250 ml Tej
⭕ 25 g Friss Ă©lesztƑ
⭕ 50 g MĂ©z
⭕ 5 g Só
⭕ 250 g Vaj
⭕ 1 db Tojás
⭕ 2 tk. FahĂ©j
⭕ 1 tk. GyömbĂ©rpor
⭕ 1 tk. SzegfƱszeg (Ƒrölt)
⭕ 1 tk. Szerecsendió
⭕ 20 g Porcukor

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosĂ­tsd meg, majd keverd el benne a mĂ©zet Ă©s az Ă©lesztƑt. Hagyd ĂĄllni 10 percig, amĂ­g felfut.

    A tej ne legyen tĂșl forrĂł, mert az megöli az Ă©lesztƑt. Ha az Ă©lesztƑ nem fut fel 10 perc alatt, valĂłszĂ­nƱleg nem jĂł, Ă©s Ășjat kell hasznĂĄlnod.

    2

    Egy nagy tĂĄlba szitĂĄld a lisztet, add hozzĂĄ a sĂłt, fahĂ©jat, gyömbĂ©rport, szegfƱszeget Ă©s szerecsendiĂłt, majd öntsd hozzĂĄ az Ă©lesztƑs mĂ©zes tejet Ă©s a tojĂĄst. Kezdd el összegyĂșrni a tĂ©sztĂĄt.

    A fƱszerek mennyiségét ízlés szerint våltoztathatod.

    3

    Dolgozd ki a tésztåt simåra, majd takard le egy tiszta konyharuhåval és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órån åt.

    A tĂ©szta kelĂ©sĂ©hez ideĂĄlis hƑmĂ©rsĂ©klet 25-28°C. Ha nincs meleg hely, tedd a tĂ©sztĂĄt a sĂŒtƑbe, alacsony hƑfokon (kb. 50°C).

    4

    A megkelt tĂ©sztĂĄt nyĂșjtsd ki tĂ©glalap alakĂșra, Ă©s helyezz rĂĄ 200 g hideg vajat vĂ©kony szeletekben. Hajtsd rĂĄ a tĂ©szta egyik felĂ©t a mĂĄsikra, majd nyĂșjtsd ki ismĂ©t Ă©s hajtogasd össze. Ezt a hajtogatĂĄst ismĂ©teld meg hĂĄromszor, közben 15 perces pihenƑket hagyva.

    A vaj legyen nagyon hideg, kĂŒlönben elolvad Ă©s a tĂ©szta nem lesz rĂ©teges. A hajtogatĂĄsok között pihentesd a tĂ©sztĂĄt a hƱtƑben, hogy a vaj ne olvadjon meg.

    5

    A vĂ©gsƑ nyĂșjtĂĄs utĂĄn vĂĄgd a tĂ©sztĂĄt hĂĄromszögekre. Tekerd fel croissant formĂĄra, majd helyezd sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire.

    A håromszögeket a téglalap hosszabbik oldalåról vågd, hogy szebb croissant-okat kapj. A croissant-okat szorosan tekerd fel, hogy megtartsåk a formåjukat.

    6

    Hagyd mĂ©g 30 percig kelni a croissantokat, hogy könnyed Ă©s levegƑs ĂĄllagĂșak legyenek.

    A croissant-okat letakarva keleszd, hogy ne szĂĄradjanak ki.

    7

    MelegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojĂĄssal, majd sĂŒsd Ƒket 18-20 percig, amĂ­g aranybarnĂĄra sĂŒlnek.

    A sĂŒtĂ©si idƑ sĂŒtƑfĂŒggƑ, figyelj a croissant-okra! Ha nagyon gyorsan barnulnak, csökkentsd a hƑfokot.

    8

    Amikor a croissantok megsĂŒltek, hagyd Ƒket langyosra hƱlni, majd szĂłrd meg porcukorral, Ă©s vĂ©konyan kend meg egy kis mĂ©zzel a tetejĂŒket az extra fĂ©nyĂ©rt Ă©s Ă­zĂ©rt.

    A méz helyett hasznålhatsz cukorszirupot is.