A tejet langyosĂtsd meg, majd keverd el benne a mĂ©zet Ă©s az Ă©lesztĆt. Hagyd ĂĄllni 10 percig, amĂg felfut.
A tej ne legyen tĂșl forrĂł, mert az megöli az Ă©lesztĆt. Ha az Ă©lesztĆ nem fut fel 10 perc alatt, valĂłszĂnƱleg nem jĂł, Ă©s Ășjat kell hasznĂĄlnod.
Egy nagy tĂĄlba szitĂĄld a lisztet, add hozzĂĄ a sĂłt, fahĂ©jat, gyömbĂ©rport, szegfƱszeget Ă©s szerecsendiĂłt, majd öntsd hozzĂĄ az Ă©lesztĆs mĂ©zes tejet Ă©s a tojĂĄst. Kezdd el összegyĂșrni a tĂ©sztĂĄt.
A fƱszerek mennyisĂ©gĂ©t ĂzlĂ©s szerint vĂĄltoztathatod.
Dolgozd ki a tésztåt simåra, majd takard le egy tiszta konyharuhåval és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órån åt.
A tĂ©szta kelĂ©sĂ©hez ideĂĄlis hĆmĂ©rsĂ©klet 25-28°C. Ha nincs meleg hely, tedd a tĂ©sztĂĄt a sĂŒtĆbe, alacsony hĆfokon (kb. 50°C).
A megkelt tĂ©sztĂĄt nyĂșjtsd ki tĂ©glalap alakĂșra, Ă©s helyezz rĂĄ 200 g hideg vajat vĂ©kony szeletekben. Hajtsd rĂĄ a tĂ©szta egyik felĂ©t a mĂĄsikra, majd nyĂșjtsd ki ismĂ©t Ă©s hajtogasd össze. Ezt a hajtogatĂĄst ismĂ©teld meg hĂĄromszor, közben 15 perces pihenĆket hagyva.
A vaj legyen nagyon hideg, kĂŒlönben elolvad Ă©s a tĂ©szta nem lesz rĂ©teges. A hajtogatĂĄsok között pihentesd a tĂ©sztĂĄt a hƱtĆben, hogy a vaj ne olvadjon meg.
A vĂ©gsĆ nyĂșjtĂĄs utĂĄn vĂĄgd a tĂ©sztĂĄt hĂĄromszögekre. Tekerd fel croissant formĂĄra, majd helyezd sĂŒtĆpapĂrral bĂ©lelt tepsire.
A håromszögeket a téglalap hosszabbik oldalåról vågd, hogy szebb croissant-okat kapj. A croissant-okat szorosan tekerd fel, hogy megtartsåk a formåjukat.
Hagyd mĂ©g 30 percig kelni a croissantokat, hogy könnyed Ă©s levegĆs ĂĄllagĂșak legyenek.
A croissant-okat letakarva keleszd, hogy ne szĂĄradjanak ki.
MelegĂtsd elĆ a sĂŒtĆt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojĂĄssal, majd sĂŒsd Ćket 18-20 percig, amĂg aranybarnĂĄra sĂŒlnek.
A sĂŒtĂ©si idĆ sĂŒtĆfĂŒggĆ, figyelj a croissant-okra! Ha nagyon gyorsan barnulnak, csökkentsd a hĆfokot.
Amikor a croissantok megsĂŒltek, hagyd Ćket langyosra hƱlni, majd szĂłrd meg porcukorral, Ă©s vĂ©konyan kend meg egy kis mĂ©zzel a tetejĂŒket az extra fĂ©nyĂ©rt Ă©s ĂzĂ©rt.
A méz helyett hasznålhatsz cukorszirupot is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.