Egy közepes lábosban melegítsd fel a tejet és a tejszínt közepes lángon, amíg forráspont közeli állapotba nem kerül. Ne hagyd felforrni!
A tej és a tejszín könnyen kifuthat, ezért figyelj rá és időnként keverd meg.
Közben egy külön tálban keverd habosra a tojássárgájákat a cukorral, amíg világosabb és krémesebb állagú lesz.
A tojássárgáját és a cukrot addig keverd, amíg a keverék szinte teljesen fehér nem lesz. Ez kb. 5-7 percet vesz igénybe.
Fokozatosan, folyamatos keverés mellett adj egy kevés meleg tejes keveréket a tojásos keverékhez, hogy a hőmérséklet kiegyenlítődjön és ne csapódjanak ki a tojások.
Ez a temperálás nagyon fontos lépés. Ha túl gyorsan öntöd a forró tejet a tojásokra, azok azonnal kicsapódnak, és darabos lesz a fagylalt.
Öntsd vissza az egész keveréket a lábosba, és főzd alacsony hőmérsékleten folyamatos keverés mellett, amíg besűrűsödik. Akkor jó, ha bevonja a fakanál hátulját.
A krém akkor jó, ha bevonja a fakanál hátulját, és ha az ujjaddal húzol egy vonalat a krémen, az nem folyik össze azonnal. Ne forrald a krémet!
Vedd le a tűzről, majd keverd hozzá az olvasztott étcsokoládét, a vaníliakivonatot, a sót és a mogyoróvajat. Alaposan keverd el, hogy egyenletes állagot kapj.
A csokoládét vízgőz felett vagy mikróban olvaszd meg. Ügyelj arra, hogy ne égjen meg. A mogyoróvaj lehet sima vagy darabos, ízlés szerint.
Hagyd teljesen kihűlni a keveréket, majd öntsd egy fagylaltgépbe, és készítsd el a fagylaltot a gép utasításai szerint.
A keveréket hűtőben is hűtheted, hogy gyorsabban lehűljön. A fagylaltgépet használat előtt legalább 24 órával tedd a fagyasztóba.
Ha nincs fagylaltgéped, öntsd a keveréket egy lapos edénybe, és tedd a fagyasztóba. 30 percenként keverd át egy villával, hogy ne keletkezzenek nagy jégkristályok. Ismételd meg ezt 3-4 órán át.
A rendszeres keverés nagyon fontos, hogy a fagylalt krémes legyen. Ne hagyd ki ezt a lépést!
Tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten állni, hogy könnyebben kanalazható legyen.
A fagylaltot tálalhatod önmagában, de kínálhatsz mellé tejszínhabot, csokoládészószt vagy friss gyümölcsöt is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.