Moong Dal Payasam, indiai desszert kókusztejjel és kardamommal, friss díszítéssel

Moong Dal Payasam

A Moong Dal Payasam egy hagyományos indiai desszert, amelyet különböző ünnepi alkalmakkor készítenek. Az étel alapja a sárga lencse, amelyet tejjel és kókusztejjel főznek, majd gazdagítanak kardamommal, fahéjjal és rózsavízzel. A finom fűszerek és a kókusz különleges aromát adnak a desszertnek, amelyet a kókuszreszelék és fahéj pirítása tesz igazán felejthetetlenné. Az indiai családok körében rendkívül népszerű, és a főzés során felmerülő illatok már önmagukban is varázslatosak.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Moong dal (sárga lencse)
150 g Cukor
400 ml Kókusztej
200 ml Tej
1 tk. Kardamom
1 ek. Rózsavíz
1 tk. Fahéj
50 g Fekete cukor
3 ek. Ghee (tisztított vaj)
2 ek. Kókuszreszelék
1 db Fahéjrúddal díszítéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A moong dal-t (sárga lencse) alaposan mosd meg, majd egy közepes lángú edényben, kevés víz hozzáadásával pirítsd meg 5-7 percig, amíg illatos nem lesz.

    A lencse pirítása fokozza az ízeket és egy kicsit diós aromát ad az ételnek.

    2

    A pirított moong dal-hoz önts hozzá 1 liter vizet, és főzd alacsony lángon, amíg teljesen meg nem puhul (kb. 20 perc).

    Ha gyorsan szeretnéd, használhatsz egy kuktát, amely felgyorsítja a főzési időt.

    3

    Miután a lencse megpuhult, add hozzá a tej és kókusztej keverékét, valamint a cukrot. Keverd jól össze.

    A kókusztej és a tej kombinációja krémes és gazdag textúrát ad a payasamnak.

    4

    Adj hozzá kardamomot, fahéjat, és egy kevés rózsavizet a főzőléhez, majd keverd el. Főzd még 10-15 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A kardamom és a rózsavíz nagyon különleges aromát adnak az ételnek, figyelj rá, hogy ne használd túl sokat belőlük.

    5

    A ghee-ben pirítsd meg a kókuszreszeléket és a fahéjrudat, amíg szép aranybarna színt kapnak. Ezután öntsd a forró payasamra.

    A ghee-ban pirított kókusz egy extra ropogós textúrát ad a payasamnak, amely kiemeli az étel gazdag ízét.

    6

    Tálald a Moong Dal Payasamot melegen, és díszítsd fahéjrúddal és kókuszreszelékkel.

    Ez az étel tökéletes desszertként, különleges alkalmakra, mint például indiai ünnepek vagy családi összejövetelek.