Egy tálban keverd össze a lisztet, a kakaóport, a cukrot, a sütőport és a sót. Ez lesz a száraz keverék.
A száraz hozzávalókat érdemes átszitálni, hogy elkerüld a csomósodást és a sütőpor egyenletesen eloszoljon.
Egy másik tálban verd fel a tojásokat, add hozzá a tejet és a vaníliakivonatot, majd keverd össze.
A tojásokat érdemes szobahőmérsékletűen használni, így könnyebben felverődnek.
Olvaszd meg a vajat és az étcsokoládét alacsony hőfokon vagy vízgőz felett, majd hagyd kicsit hűlni.
Vigyázz, hogy a csokoládé ne égjen meg! Ha vízgőz felett olvasztod, ne érjen a tál az alatta lévő vízhez.
A csokoládés-vajas keveréket öntsd a tojásos keverékhez, majd fokozatosan add hozzá a száraz hozzávalókat. Keverd addig, amíg egynemű, lágy tésztát nem kapsz.
Ne keverd túl a tésztát, mert a fánkok kemények lehetnek! Csak addig keverd, amíg a száraz hozzávalók éppen el nem keverednek.
Takard le a tésztát, és hagyd pihenni 30 percig hűvös helyen, hogy az ízek összeérjenek és a tészta megfelelő állagú legyen a formázáshoz.
A pihentetés segít, hogy a tészta könnyebben nyújtható legyen.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánk kiszúróval szaggass belőle köröket. A közepüket egy kisebb kiszúróval vágd ki.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert a fánkok kiszáradhatnak sütés közben.
Egy mély edényben hevítsd fel az olajat 170°C-ra. Ellenőrizd az olaj hőmérsékletét egy kis darab tésztával – ha azonnal feljön a tetejére és gyengéden sül, az olaj készen áll.
Az olaj hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl alacsony, a fánkok megszívják magukat olajjal. Ha túl magas, kívül megégnek, belül nyersek maradnak.
Süsd a fánkokat 2-3 percig mindkét oldalukon, amíg szép aranybarna nem lesz. Ne zsúfold tele az edényt, hogy az olaj hőmérséklete ne csökkenjen le túlságosan.
A fánkokat óvatosan forgasd meg, hogy ne sérüljenek meg.
A megsült fánkokat szedd ki egy papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. Hagyd őket teljesen kihűlni.
A papírtörlő helyett használhatsz rácsot is, hogy a fánkok alja is szellőzzön.
Tálald a fánkokat porított kakaóval megszórva, vagy olvasztott csokoládéval megcsorgatva a tökéletes csokis élményért!
A fánkokat tálalhatod vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.