Mushroom Gyoza tålalva gombås töltelékkel és szójaszószos mårtogatóval

Mushroom Gyoza – földes, Ă­zgazdag vegĂĄn verziĂł

A Mushroom Gyoza a japĂĄn konyha egyik legĂ­zletesebb vegĂĄn fogĂĄsa, amely a gombĂĄk termĂ©szetes umamijĂĄra Ă©pĂ­t. A shiitake vagy barna csiperke földes Ă­zvilĂĄga tökĂ©letesen pĂĄrosul a vĂ©kony tĂ©sztĂĄval, amelyet serpenyƑben pirĂ­tanak Ă©s pĂĄrolnak egyszerre. Ez a technika kĂŒlönleges textĂșrĂĄt eredmĂ©nyez – ropogĂłs alj Ă©s puha, szaftos felsƑ rĂ©sz. A gombĂĄk mĂĄr ƑsidƑk Ăłta a japĂĄn konyha fontos alapanyagai közĂ© tartoznak, mivel mĂ©ly Ă­zt adnak hĂșsmentes Ă©teleknek is. A kĂ­nai kel Ă©s az Ășjhagyma frissessĂ©get visznek a töltelĂ©kbe, mĂ­g a fokhagyma Ă©s gyömbĂ©r tovĂĄbb mĂ©lyĂ­ti az aromĂĄkat. A Mushroom Gyoza nemcsak egĂ©szsĂ©ges Ă©s tĂĄplĂĄlĂł, hanem nagyon könnyen elkĂ©szĂ­thetƑ otthon is. TökĂ©letes elƑételkĂ©nt, de akĂĄr fƑételkĂ©nt is megĂĄllja a helyĂ©t egy miso leves vagy friss salĂĄta mellett. TĂĄlalhatod szĂłjaszĂłszos, szezĂĄmmagos vagy enyhĂ©n csĂ­pƑs mĂĄrtogatĂłval – ahogy neked a legjobban esik!

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
490 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 20 db Gyoza tĂ©sztalap (vegĂĄn)
⭕ 200 g Shiitake vagy barna csiperke gomba (apróra vágva)
⭕ 100 g Kínai kel (finomra vágva)
⭕ 1 szál Újhagyma (apróra vágva)
⭕ 1 gerezd Fokhagyma (reszelt)
⭕ 5 g GyömbĂ©r (reszelt)
⭕ 1 ek. Szójaszósz (vegán)
⭕ 1 ek. Szezámolaj
⭕ 1 ek. Olaj (sĂŒtĂ©shez)
⭕ 100 ml Víz (pároláshoz)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    SzĂłjaSzĂłja

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy serpenyƑben kevĂ©s szezĂĄmolajon pĂĄrold meg az aprĂłra vĂĄgott gombĂĄt 4-5 percig, mĂ­g levet enged Ă©s kissĂ© megpirul. Add hozzĂĄ a kĂ­nai kelt, fokhagymĂĄt, gyömbĂ©rt Ă©s fƑzd tovĂĄbbi 2 percig. VĂ©gĂŒl keverd bele a szĂłjaszĂłszt Ă©s az ĂșjhagymĂĄt, majd hagyd kihƱlni.

    A gombåt alaposan pirítsd meg, hogy kihozd az ízét. Hasznålhatsz többféle gombåt is a gazdagabb ízhatåsért.

    2

    Helyezz egy teåskanålnyi tölteléket minden gyoza tésztalap közepére. Vizezd be a széleket, hajtsd félbe és csípd össze, hogy jól zåródjon. A csipkés zårås esztétikusabb és jobban tartja a tölteléket.

    A töltelĂ©k ne legyen tĂșl sok, mert akkor nehĂ©z lesz lezĂĄrni a tĂ©sztĂĄt.

    3

    HevĂ­ts olajat egy tapadĂĄsmentes serpenyƑben. Helyezd bele a gyozĂĄkat Ă©s pirĂ­tsd az aljukat aranybarnĂĄra (kb. 2 perc).

    A gyozĂĄkat szorosan egymĂĄs mellĂ© helyezd a serpenyƑbe, hogy egyenletesen piruljanak meg.

    4

    Önts hozzĂĄ 100 ml vizet, fedd le a serpenyƑt Ă©s pĂĄrold 5 percig. EzutĂĄn vedd le a fedƑt Ă©s sĂŒsd mĂ©g 1 percig ropogĂłsra az aljukat.

    A pĂĄrolĂĄs utĂĄn figyelj, hogy a vĂ­z teljesen elpĂĄrologjon, mielƑtt ropogĂłsra sĂŒtöd a gyozĂĄkat.

    5

    TĂĄlald szĂłjaszĂłszos mĂĄrtogatĂłval, friss ĂșjhagymĂĄval megszĂłrva. TIPP: A gomba termĂ©szetes umami Ă­ze miatt nem szĂŒksĂ©ges plusz fƱszerezĂ©s, de nĂ©mi rizsecet vagy chiliolaj izgalmasabbĂĄ teheti.

    A mårtogatóba tehetsz egy kevés pirított szezåmolajat is a még intenzívebb ízért.