Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
A sütő előmelegítése nagyon fontos, hogy a croissantok egyenletesen süljenek meg. A sütőpapír megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.
Egy tálban keverd össze a teljes kiőrlésű lisztet, a mandulalisztet, a tápiókalisztet és a napraforgómagot.
A liszteket érdemes átszitálni, hogy ne legyenek benne csomók, és a tészta simább legyen.
Adj hozzá a sót, majd morzsold el benne a hideg vajat, amíg morzsás állagot nem kapsz.
A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, hogy ne olvadjon meg a morzsolás közben. Ez biztosítja a croissantok rétegzettségét.
Egy másik edényben keverd össze a langyos tejet, a mézet, az élesztőt és a tojásokat, majd hagyd állni 5 percig, hogy az élesztő aktiválódjon.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. A méz segíti az élesztő aktiválódását.
Keverd össze a száraz és a nedves hozzávalókat, és gyúrd össze, amíg egy rugalmas tésztát kapsz.
Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz. Épp csak annyira gyúrd, hogy összeálljon.
A tésztát nyújtsd ki kb. 3 mm vastagságúra, majd vágd egyenlő méretű háromszögekre.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le. A háromszögek legyenek egyenlőek, hogy a croissantok egyenletesen süljenek.
Tekerd fel a háromszögeket croissant formára, és helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire.
A croissantokat szorosan tekerd fel, hogy megtartsák a formájukat sütés közben.
Hagyd a croissantokat kelni 20 percig, hogy lazábbak legyenek sütés után.
A croissantokat meleg helyen hagyd kelni, hogy gyorsabban megkeljenek. Takard le őket egy konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.
Kend meg a tetejüket tojással, majd szórd meg napraforgómaggal.
A tojás ad egy szép színt a croissantoknak. A napraforgómag pedig extra ízt és textúrát ad.
Süsd a croissantokat 18-20 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.
Érdemes figyelni a croissantokat sütés közben, mert a sütési idő sütőtől függően változhat. Ha nagyon barnulnak, takard le őket alufóliával.
Ha kihűltek, már tálalhatod is őket. Kiváló választás reggelire vagy uzsonnára!
A croissantok frissen a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban néhány napig eltarthatók.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.