Nattó avokádóval, japán rizstál szójaszósszal, zöldhagymával és szezámmaggal tálalva

Nattó avokádóval

A nattó egy hagyományos japán étel, amely fermentált szójababból készül, és erőteljes aromájáról, valamint nyúlós textúrájáról híres. Japánban gyakran fogyasztják reggelire meleg rizzsel és szójaszósszal, azonban az avokádóval való kombináció viszonylag modern újítás. Ez a változat különösen népszerű az egészségtudatos étrendet követők körében, mivel a nattó kiváló probiotikumforrás, az avokádó pedig egészséges zsírokkal gazdagítja az ételt. Technikai tipp: mivel a nattó textúrája sokak számára szokatlan lehet, az avokádó krémessége és a rizs semlegessége egyensúlyt teremt, így könnyebben fogyasztható. Ez a fogás ideális könnyű, tápláló reggelihez vagy villámgyors ebédhez is. A japán minimalista étkezési kultúrában a nattó egyszerre testesíti meg a funkcionalitást és a hagyománytiszteletet – ez az avokádós verzió pedig egy modern tisztelgés a klasszikus előtt.

Előkészület 10 perc
Elkészítés N/A
Teljes 10 perc
500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 1
100 g Nattó (fermentált szójabab)
1 db Érett avokádó
200 g Főtt rizs (meleg)
1 ek. Szójaszósz
0.5 tk. Wasabi (opcionális)
1 szál Zöldhagyma (finomra vágva)
1 tk. Pirított szezámmag
1 ek. Sushi ecet (opcionális, rizshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Ha a főtt rizst még nem készítetted el, főzd meg a rizst előírás szerint. Ízlés szerint keverhetsz bele egy kevés sushi ecetet a rizshez, hogy enyhén savanykás legyen.

    Használj japán rövid szemű rizst – jobban tapad és harmonizál a nattó állagával.

    2

    Az avokádót vágd félbe, magozd ki, és kanállal kanalazd ki a húsát. Kockázd fel kb. 1-2 cm-es darabokra.

    Az avokádó akkor jó, ha enyhén puha nyomásra – ne legyen túlérett, mert pépessé válik keverés közben.

    3

    A nattót keverd össze a szójaszósszal, és ha szereted a csípőset, egy kevés wasabival. Keverés közben nyálkás állagot kap – ez teljesen normális.

    Minél tovább kevered a nattót, annál nyúlósabb és intenzívebb lesz az íze – 20-30 másodperc ajánlott.

    4

    Egy tálba halmozd a meleg rizst, majd kanalazd rá a fűszerezett nattót és a felkockázott avokádót.

    Ne keverd össze előre – szebb tálalás érhető el, ha rétegezve kínálod, és evés közben keveri össze a fogyasztó.

    5

    Szórd meg a tetejét zöldhagymával és pirított szezámmaggal. Azonnal tálald, frissen a legízletesebb.

    Tálalás előtt locsolhatsz még kevés szójaszószt vagy citromlevet a tetejére, hogy frissebb ízhatást kapj.