Frissen sült óriás croissant

Óriás croissant

Az óriás croissant a hagyományos francia péksütemény extra nagy változata, amely különleges alkalmakra vagy igazi ínyencek számára készült. A vajas, réteges tészta ugyanolyan könnyed és ropogós, mint a hagyományos croissantnál, de hatalmas méretének köszönhetően látványos és laktató is. Ha valami igazán egyedi és lenyűgöző péksüteményt keresel, ezt mindenképp próbáld ki!

Előkészület 45 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 25 perc
750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
750 g Finomliszt
35 g Friss élesztő
70 g Kristálycukor
15 g
350 ml Langyos tej
350 g Vaj
2 db Tojás
15 ml Vaníliakivonat
30 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel 10 perc alatt, akkor valószínűleg nem friss, és újat kell használnod.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet és a vaníliakivonatot. Kezd el dagasztani a tésztát.

    A lisztet szitáld át, hogy levegősebb legyen a tészta.

    3

    Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10-15 percig, amíg rugalmas lesz.

    A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha a tészta ragad, adj hozzá egy kevés lisztet.

    4

    Tedd a tésztát egy nagy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1,5 órán át, amíg a duplájára nő.

    A kelesztéshez válassz meleg, huzatmentes helyet. A tésztát letakarhatod nedves konyharuhával is, hogy ne száradjon ki.

    5

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.

    A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a tésztában.

    6

    Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 45 percre.

    A tésztát óvatosan nyújtsd, hogy a vaj ne jöjjön ki belőle. A hajtogatás után a tésztát mindig pihentesd a hűtőben, hogy a vaj megdermedjen.

    7

    Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 45 percig a hűtőben.

    A hajtogatás során alakul ki a leveles tészta szerkezete, ezért fontos, hogy pontosan kövesd a lépéseket.

    8

    A kész tésztát nyújtsd ki 7 mm vastagra, majd vágd ki egy hatalmas háromszög alakú formára.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor a croissant nem lesz elég leveles.

    9

    Tekerd fel a háromszöget a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy egy hatalmas croissant formát kapj.

    A tésztát ne húzd túl erősen tekerés közben, mert akkor a croissant kemény lesz.

    10

    Helyezd az óriás croissantot sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 1 órán át.

    A kelesztéshez válassz meleg, huzatmentes helyet. A tésztát letakarhatod nedves konyharuhával is, hogy ne száradjon ki.

    11

    Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissant tetejét, hogy szép fényes legyen.

    A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy még fényesebb legyen a croissant teteje.

    12

    Süsd előmelegített 180°C-os sütőben 35-40 percig, amíg aranybarnára sül és belül is átsül.

    A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj a croissantra, hogy ne égjen meg. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    13

    Hagyd kihűlni az óriás croissantot, majd szórd meg porcukorral a tálalás előtt.

    Az óriás croissantot tálalhatod vaníliafagyival vagy tejszínhabbal is.