A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel 10 perc alatt, akkor valószínűleg nem friss, és újat kell használnod.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet és a vaníliakivonatot. Kezd el dagasztani a tésztát.
A lisztet szitáld át, hogy levegősebb legyen a tészta.
Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10-15 percig, amíg rugalmas lesz.
A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha a tészta ragad, adj hozzá egy kevés lisztet.
Tedd a tésztát egy nagy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1,5 órán át, amíg a duplájára nő.
A kelesztéshez válassz meleg, huzatmentes helyet. A tésztát letakarhatod nedves konyharuhával is, hogy ne száradjon ki.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.
A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a tésztában.
Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 45 percre.
A tésztát óvatosan nyújtsd, hogy a vaj ne jöjjön ki belőle. A hajtogatás után a tésztát mindig pihentesd a hűtőben, hogy a vaj megdermedjen.
Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 45 percig a hűtőben.
A hajtogatás során alakul ki a leveles tészta szerkezete, ezért fontos, hogy pontosan kövesd a lépéseket.
A kész tésztát nyújtsd ki 7 mm vastagra, majd vágd ki egy hatalmas háromszög alakú formára.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor a croissant nem lesz elég leveles.
Tekerd fel a háromszöget a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy egy hatalmas croissant formát kapj.
A tésztát ne húzd túl erősen tekerés közben, mert akkor a croissant kemény lesz.
Helyezd az óriás croissantot sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 1 órán át.
A kelesztéshez válassz meleg, huzatmentes helyet. A tésztát letakarhatod nedves konyharuhával is, hogy ne száradjon ki.
Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissant tetejét, hogy szép fényes legyen.
A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy még fényesebb legyen a croissant teteje.
Süsd előmelegített 180°C-os sütőben 35-40 percig, amíg aranybarnára sül és belül is átsül.
A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj a croissantra, hogy ne égjen meg. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd kihűlni az óriás croissantot, majd szórd meg porcukorral a tálalás előtt.
Az óriás croissantot tálalhatod vaníliafagyival vagy tejszínhabbal is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.