Frissen sült orosz tejfölös croissant

Orosz tejfölös croissant

Az orosz konyha egyik jellegzetes alapanyaga a tejföl, amelyet gyakran használnak sütemények és péksütemények töltelékeként. A tejföl és a méz kombinációja selymes, enyhén savanykás, mégis édes ízt eredményez, amely tökéletesen kiegészíti a vajas, réteges croissant tésztáját. Ez a péksütemény ideális egy különleges reggelihez vagy délutáni tea mellé.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 48 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
25 g Friss élesztő
50 g Kristálycukor
10 g
250 ml Langyos tej
250 g Vaj
1 db Tojás
100 g Tejföl
30 g Méz
5 ml Vaníliakivonat
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A felfutott élesztő biztosítja, hogy a tészta megkeljen.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát.

    A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    3

    Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.

    A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ez biztosítja a jó állagot.

    4

    Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tésztát meleg helyen keleszd, hogy gyorsabban megkeljen.

    5

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.

    A hideg vaj fontos a leveles tészta kialakításához. Ne olvaszd meg a vajat!

    6

    Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.

    A hűtés segít a vajnak szilárd maradni, ami elengedhetetlen a leveles tészta rétegzettségéhez.

    7

    Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.

    Minél többször hajtogatod a tésztát, annál levelesebb lesz a végeredmény.

    8

    A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és helyezz minden háromszög széles végére egy teáskanálnyi tejfölt és egy kevés mézet.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert kifolyhat sütés közben.

    9

    Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.

    Ügyelj arra, hogy a csúcsot jól rögzítsd a tészta alatt, hogy sütés közben ne nyíljon szét.

    10

    Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.

    A második kelesztés segít, hogy a croissantok még légiesebbek legyenek.

    11

    Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.

    A tojás helyett használhatsz tejföllel elkevert tojássárgáját is a még gazdagabb ízért.

    12

    Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőtől függően változhat. Akkor jó, ha a croissantok aranybarnák.

    13

    Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral a tálalás előtt.

    A porcukrot szitán keresztül szórd, hogy egyenletes legyen a réteg.