A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A felfutott élesztő biztosítja, hogy a tészta megkeljen.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát.
A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.
A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ez biztosítja a jó állagot.
Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tésztát meleg helyen keleszd, hogy gyorsabban megkeljen.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.
A hideg vaj fontos a leveles tészta kialakításához. Ne olvaszd meg a vajat!
Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.
A hűtés segít a vajnak szilárd maradni, ami elengedhetetlen a leveles tészta rétegzettségéhez.
Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.
Minél többször hajtogatod a tésztát, annál levelesebb lesz a végeredmény.
A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és helyezz minden háromszög széles végére egy teáskanálnyi tejfölt és egy kevés mézet.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert kifolyhat sütés közben.
Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.
Ügyelj arra, hogy a csúcsot jól rögzítsd a tészta alatt, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.
A második kelesztés segít, hogy a croissantok még légiesebbek legyenek.
Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.
A tojás helyett használhatsz tejföllel elkevert tojássárgáját is a még gazdagabb ízért.
Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.
Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőtől függően változhat. Akkor jó, ha a croissantok aranybarnák.
Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral a tálalás előtt.
A porcukrot szitán keresztül szórd, hogy egyenletes legyen a réteg.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.