Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.
Győződj meg róla, hogy az élesztő friss, különben a tészta nem fog megkelni.
A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.
A tej ne legyen túl forró, mert megöli az élesztőt. A vaj se legyen túl meleg, hogy ne főzze meg a tojást.
Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.
A tésztát alaposan dagaszd, hogy a fánkok könnyűek és levegősek legyenek.
Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A meleg hely segít az élesztőnek dolgozni, így a tészta gyorsabban megkel.
Közben készítsd el az osztrigás tölteléket: aprítsd fel az osztrigát, keverd össze fokhagymaporral, cayenne borssal és aprított petrezselyemmel.
Az osztrigát alaposan csepegtesd le, mielőtt felaprítod, hogy a töltelék ne legyen túl vizes.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.
Minden tésztakorong közepébe helyezz egy kis adag osztrigás tölteléket, majd hajtsd félbe és jól zárd le a széleit, hogy a töltelék bent maradjon sütés közben.
A széleket alaposan nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben. Használhatsz egy villát is a lezáráshoz.
A töltött fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.
A második kelesztés segít, hogy a fánkok még könnyebbek legyenek.
Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.
A megfelelő hőmérsékletű olaj biztosítja, hogy a fánkok egyenletesen süljenek meg.
Süsd a töltött fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
Ne süsd túl a fánkokat, mert kiszáradhatnak. A papírtörlő segít, hogy a fánkok kevésbé legyenek zsírosak.
A kész fánkok tetejét porcukorral hintsd meg, és tálald frissen, hogy a töltelék ízei jól érvényesüljenek.
A porcukor édesíti és dekoratívvá teszi a fánkokat. Frissen a legfinomabbak!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.