Padlizsános bao bun tálalva

Padlizsános bao bun

A padlizsán hosszú ideje népszerű alapanyag az ázsiai és mediterrán konyhákban egyaránt. Enyhe, mégis karakteres íze és szivacsos textúrája kiválóan átveszi a szószok aromáit, különösen a miso-alapú mázakat. A bao bunban való tálalás egy modern, fúziós megközelítés, amely kiválóan ötvözi a keleti ízvilágot a street food trenddel. A sült padlizsán miso szósszal karamellizálódva sós, enyhén édeskés és rendkívül illatos. A friss saláta és sárgarépa tökéletes kontrasztot biztosít a puha bao tésztához. Az eredmény egy könnyű, de laktató vegetáriánus fogás, amit akár húsimádók is szívesen fogyasztanak. Ahogy a miso szósz rotyog a serpenyőben és bevonja a sült padlizsánt, az illatok rögtön megébresztik az étvágyat. Ez az étel tökéletes gyors ebédként, vagy vendégváró különlegességként is megállja a helyét. Próbáld ki grillezett változatban is, vagy adj hozzá kevés gyömbért a szósszal, ha még rétegezettebb ízvilágra vágysz!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
520 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
8 db Bao bun
300 g Padlizsán
80 g Sárgarépa
80 g Salátalevél
1 ek. Szezámolaj
1 ek. Miso paszta
1 gerezd Fokhagyma
1 ek. Szójaszósz
1 ek. Fekete szezámmag
1 ek. Mikrozöldek

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánt vágd kb. fél cm vastag szeletekre, sózd be, és hagyd állni 15 percig, hogy a kesernyés levét kiengedje. Ezután töröld szárazra papírtörlővel.

    A sózás segít eltávolítani a padlizsán kesernyés ízét. Ne hagyd a padlizsánt túl sokáig sóban, mert túlságosan puha lesz.

    2

    Forrósíts szezámolajat egy serpenyőben, és pirítsd meg a padlizsánszeleteket mindkét oldalon aranybarnára. Közben aprítsd fel a fokhagymát.

    A szezámolaj különleges ízt ad a padlizsánnak. Ne süsd túl a padlizsánt, mert megéghet.

    3

    Egy kis tálban keverd össze a miso pasztát, szójaszószt és a fokhagymát. Öntsd a keveréket a serpenyőbe a padlizsánhoz, és pirítsd további 1-2 percig, míg a szósz kissé besűrűsödik és bevonja a padlizsánt.

    A miso paszta umami ízt ad a padlizsánnak. Vigyázz, hogy a szósz ne égjen le.

    4

    A sárgarépát vágd vékony csíkokra (julienne), a salátaleveleket tépd kisebb darabokra. Ezek adják majd a friss, ropogós réteget a bao bun aljára.

    A sárgarépa és a saláta frissességet és ropogósságot ad a bao bunnak. Használhatsz más zöldségeket is, például uborkát vagy retket.

    5

    Gőzöld meg a bao bunokat bambuszgőzölőben vagy fém szűrőn keresztül, fedő alatt 6-8 percig. A tökéletes puhaság érdekében ne nyisd ki a fedelet közben!

    A gőzölés a legjobb módja a bao bunok elkészítésének, mert így puha és lágy marad. Ha nincs gőzölőd, használhatsz egy fazekat és egy szűrőt.

    6

    Nyisd szét a bao bunokat, és béleld ki salátával, majd jöhet a sárgarépa. Erre helyezd a szószos sült padlizsánt. Tipp: ha extra ízre vágysz, megszórhatod kevés chilipehellyel is.

    A bao bunokat tálalás előtt töltsd meg, hogy ne ázzanak el. A chilipehely pikáns ízt ad a bao bunnak.

    7

    Szórd meg fekete szezámmaggal és mikrozöldekkel a tetejét, majd tálald frissen, amíg a bao meleg és a padlizsán szaftos.

    A szezámmag és a mikrozöldek dekoratívak és ízletesek. Tálald a bao bunokat azonnal, amíg melegek.