Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
Ha az élesztő nem fut fel 10 perc alatt, valószínűleg nem volt friss, vagy a tej túl forró volt. Ebben az esetben érdemes új élesztővel próbálkozni.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, az őrölt pirospaprikát és a füstölt paprikát, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.
A hideg vaj használata fontos a leveles tészta eléréséhez. A vajat gyorsan morzsold el a liszttel, hogy ne olvadjon meg.
Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. Ne gyúrd túl, mert akkor kemény lesz a pogácsa.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.
A hajtogatás fontos lépés a leveles pogácsa eléréséhez. A hajtogatások között pihentesd a tésztát 10-15 percig a hűtőben.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.
A pihentetés alatt a tészta lazább lesz, és könnyebben nyújtható.
Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.
A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához.
Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.
A tojással való megkenés szép színt ad a pogácsáknak.
Szórd meg egy kevés pirospaprikával a tetejüket, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.
Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőfüggő. A pogácsák akkor sültek meg, ha aranybarnák és a belsejük is átsült.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, kívül ropogós, belül omlós állaggal.
A frissen sült pogácsa a legfinomabb, de légmentesen záródó dobozban néhány napig eláll.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.