Pastelón hagymával, csirkehússal és édesburgonyával tálalva, aranybarna sajttal a tetején

Pastelón hagymával

A pastelón egy tradicionális latin-amerikai étel, amely különböző variációkban készül. Az alapja mindig a gazdag édesburgonya, amelyet töltelékekkel – például húsokkal, sajttal és fűszerekkel – rétegeznek. Az édesburgonya és a hús ízletes keveréke adja a pastelón karakterét, és a sajttal a tetején egy különleges, finom ízélményt kínál. Az étel eredetileg Puerto Ricóban vált népszerűvé, de mára számos latin-amerikai országban ismertté vált.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Édesburgonya
300 g Főtt csirkehús
2 db Vöröshagyma
2 db Tojás
150 g Cheddar sajt
2 gerezd Fokhagyma
0.5 tk.
0.5 tk. Bors
2 ek. Olivás olaj
1 ek. Süthető olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Először hámozd meg az édesburgonyát, és vágd fel kisebb darabokra, hogy könnyen megfőjön. Tedd egy lábasba, és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Főzd puhára kb. 20 perc alatt.

    Az édesburgonya gyorsabban megfő, ha előtte kisebb kockákra vágod. Ne feledd, ha túl puha, könnyen pürésedhet, tehát figyelj rá a főzés közben!

    2

    Közben a csirkehúst főzd meg, ha még nem kész. Miután megfőtt, szedd le a csontokról, és vágd apróra. Közben a vöröshagymát és fokhagymát is finomra vágd.

    A csirkehúst könnyen apríthatod késsel, vagy használhatsz konyhai robotgépet, hogy gyorsan felaprítsd.

    3

    Egy serpenyőben, közepes lángon, hevítsd fel az olívaolajat. Tedd bele a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, és párold meg őket, amíg üvegesednek.

    Ne hagyd, hogy a hagyma túl barnuljon, mert akkor keserűvé válik. Inkább csak üvegesedjen.

    4

    Add hozzá a főtt, apróra vágott csirkehúst a hagymához. Sózd és borsozd ízlés szerint, majd párold együtt 5 percig, hogy minden összefonódjon.

    A csirkehús ízesítéséhez használhatsz egy kis paprika port vagy egy csipetnyi köményt, hogy még gazdagabb íze legyen.

    5

    Amíg a csirkehús és a hagyma párolódik, verj fel 2 tojást, és reszeld le a cheddar sajtot.

    A tojások felverésekor adj hozzá egy csipet sót, hogy simább textúrát kapj.

    6

    Miután a főtt édesburgonya megpuhult, pürésítsd egy burgonyapüré készítővel vagy villával, amíg sima pürét nem kapsz. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, hogy krémesebb legyen.

    A püré krémességét olajjal vagy tejjel is javíthatod, ha nem elég sima.

    7

    Egy tűzálló tálat kenj ki egy kevés sütőolajjal. Rétegezd bele a pürésített édesburgonyát, majd a csirkehúsos-hagymás keveréket. A tetejére tedd a felvert tojásokat és reszelt sajtot.

    A rétegezésnél ügyelj arra, hogy a burgonya és a csirkehús egyenletesen eloszoljon, hogy minden falatba jusson belőle.

    8

    Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 15-20 percig, amíg a sajt szépen megolvad és aranybarna lesz.

    A sütőben figyelj rá, hogy ne süsd túl, mert a sajt könnyen megéghet. Ha gyorsan szeretnéd megpirítani a sajtot, használj grillező funkciót a sütőben az utolsó pár percben.