A mazsolát áztasd be a rumba legalább 30 percre, hogy jól átvegye az ízeket. TIPP: Ha még intenzívebb ízre vágysz, hagyd állni egy éjszakán át.
A mazsola áztatásához használj jó minőségű rumot. Ha gyerekek is esznek belőle, a rumot helyettesítheted narancslével vagy almalével.
Langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot és kevés lisztet, majd hagyd felfutni meleg helyen kb. 10 perc alatt. Ez segít beindítani a kelesztést.
A tej hőmérséklete ne legyen magasabb 40°C-nál, mert az megöli az élesztőt. A felfutott élesztő habos és illatos lesz.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, maradék cukrot, vaníliás cukrot, sót, narancshéjat. Ez adja a tészta aromás alapját.
A lisztet szitáld át, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. A narancshéjat csak a külső, színes részéből reszeld le, mert a fehér része keserű.
Add hozzá az élesztős keveréket, a tojást és az olvasztott vajat. Gyúrd sima, rugalmas tésztává. Ha túl lágy, adj hozzá kevés lisztet, de ne legyen kemény a tészta!
A tésztát alaposan gyúrd át, legalább 10 percig, hogy a gluténszálak megfelelően kialakuljanak. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és a kezedtől.
Fedd le a tálat, és hagyd a tésztát kelni meleg helyen kb. 45-60 percig, amíg duplájára nő.
A tésztát letakarhatod konyharuhával vagy folpackkal. A meleg hely lehet a sütő, amit előmelegítettél 50°C-ra, majd kikapcsoltad.
Szűrd le a rumos mazsolát, majd forgasd össze a pekándióval. Gyúrd bele ezt a keveréket a megkelt tésztába. TIPP: Ne gyúrd túl sokáig, hogy a dió ne törjön teljesen szét.
A pekándiót durvára vágd, hogy érezhető legyen a tésztában. A mazsolát és a diót egyenletesen oszlasd el a tésztában.
Formázz stollen alakot: lapítsd el oválisra, majd hosszában hajtsd be úgy, hogy egyik fele kissé fedje a másikat. Ez adja a jellegzetes stollen formát.
A formázásnál ne nyomkodd ki a tésztából a levegőt, mert akkor kemény lesz a stollen.
Tedd sütőpapíros tepsire, takard le és pihentesd 15 percet. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, alsó-felső sütésre.
A pihentetés segít, hogy a stollen szebben süljön meg.
Süsd 35-40 percig, amíg szép aranybarna nem lesz. Ha gyorsan barnul, takard le sütőpapírral vagy alufóliával.
A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj rá. Ha a teteje nagyon barnul, de a belseje még nyers, takard le alufóliával.
Hűtsd langyosra, majd szórd meg porcukorral. TIPP: A porcukor tapadása érdekében kend le előtte olvasztott vajjal.
A porcukrot vastagon szórd meg, hogy szép fehér bevonatot kapj. A stollent légmentesen tárold, hogy ne száradjon ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.