Pepparkakor teljes kiƑrlĂ©sƱ liszttel, ropogĂłs, fƱszeres karĂĄcsonyi sĂŒtemĂ©nyek

Pepparkakor teljes kiƑrlĂ©sƱ liszttel

A Pepparkakor egy klasszikus svĂ©d karĂĄcsonyi sĂŒtemĂ©ny, amely a hideg tĂ©li napokon igazi melegsĂ©get hoz. A mĂ©z, a fahĂ©j, a gyömbĂ©r Ă©s a szegfƱszeg gazdag Ă­zvilĂĄga teszi kĂŒlönlegessĂ© ezt a sĂŒtemĂ©nyt, amit hagyomĂĄnyosan a karĂĄcsonyi ĂŒnnepek alatt kĂ©szĂ­tenek. A teljes kiƑrlĂ©sƱ liszt hozzĂĄadĂĄsĂĄval egy egĂ©szsĂ©gesebb vĂĄltozatot kapunk, amely megƑrzi a sĂŒtemĂ©ny eredeti karakterĂ©t. A Pepparkakor minden falatja egy-egy Ă­nycsiklandĂł Ă©lmĂ©ny, amelyet a csalĂĄdi asztalra tĂĄlalva, igazi ĂŒnnepi hangulatot teremt.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 300 g Teljes kiƑrlĂ©sƱ liszt
⭕ 100 g Cukor
⭕ 150 g Vaj
⭕ 1 ek. Sodópor
⭕ 1 tk. Szódabikarbóna
⭕ 1 tk. FahĂ©j
⭕ 1 tk. GyömbĂ©rpor
⭕ 0.5 tk. SzegfƱszegpor
⭕ 1 csipet Só
⭕ 1 db Tojás
⭕ 3 ek. MĂ©z

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A vajat és a cukrot tedd egy tålba, és keverd addig, amíg teljesen össze nem olvadnak. Ezutån add hozzå a tojåst és a mézet, majd jól dolgozd össze.

    Fontos, hogy a vaj szobahƑmĂ©rsĂ©kletƱ legyen, Ă­gy könnyebben keverhetƑ. A mĂ©z segĂ­t az Ă­zek harmonizĂĄlĂĄsĂĄban.

    2

    A teljes kiƑrlĂ©sƱ lisztet szitĂĄld egy nagy tĂĄlba, majd add hozzĂĄ a szĂłdabikarbĂłnĂĄt, a fahĂ©jat, a gyömbĂ©rt, a szegfƱszeget Ă©s a sĂłt. Keverd el alaposan.

    A fƱszereket szitĂĄld ĂĄt a liszttel egyĂŒtt, hogy egyenletesen eloszoljanak a tĂ©sztĂĄban.

    3

    Lassan add hozzĂĄ a szĂĄraz hozzĂĄvalĂłkat a vajas-tojĂĄsos keverĂ©khez, Ă©s keverd simĂĄra. Ha szĂŒksĂ©ges, egy kevĂ©s vizet is adhatsz hozzĂĄ, hogy formĂĄzhatĂł tĂ©sztĂĄt kapj.

    Ne add hozzĂĄ tĂșl gyorsan a lisztet, mert akkor a tĂ©szta nehezebben formĂĄlhatĂł lesz. Ha tĂșl szĂĄraznak tƱnik, egy evƑkanĂĄl vĂ­z segĂ­thet.

    4

    MiutĂĄn összeĂĄllt a tĂ©szta, csomagold fĂłliĂĄba, Ă©s tedd a hƱtƑbe pihenni 30 percre. Ez segĂ­t abban, hogy könnyebben nyĂșjtsd.

    A pihentetett tĂ©szta sokkal könnyebben formĂĄzhatĂł, Ă©s a sĂŒtĂ©skor is szebb lesz.

    5

    Lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd ki a tĂ©sztĂĄt kb. 3 mm vastagsĂĄgĂșra, majd szaggasd ki a pepparkakor formĂĄkat.

    A tĂ©szta ne legyen tĂșl vĂ©kony, mert akkor könnyen törhet. HasznĂĄlhatsz kĂŒlönbözƑ formĂĄkat, hogy vĂĄltozatosabb legyen a vĂ©geredmĂ©ny.

    6

    Helyezd a formĂĄzott sĂŒtemĂ©nyeket sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire, Ă©s sĂŒsd 180°C-ra elƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben 8-10 percig.

    Ne sĂŒsd tĂșl a sĂŒtiket, hogy ne legyenek kemĂ©nyek. A sĂŒtĂ©s utĂĄn hagyd Ƒket kihƱlni, mert ekkor Ă©rik el a legjobb textĂșrĂĄt.