Pepparkakor teljes kiőrlésű liszttel, ropogós, fűszeres karácsonyi sütemények

Pepparkakor teljes kiőrlésű liszttel

A Pepparkakor egy klasszikus svéd karácsonyi sütemény, amely a hideg téli napokon igazi melegséget hoz. A méz, a fahéj, a gyömbér és a szegfűszeg gazdag ízvilága teszi különlegessé ezt a süteményt, amit hagyományosan a karácsonyi ünnepek alatt készítenek. A teljes kiőrlésű liszt hozzáadásával egy egészségesebb változatot kapunk, amely megőrzi a sütemény eredeti karakterét. A Pepparkakor minden falatja egy-egy ínycsiklandó élmény, amelyet a családi asztalra tálalva, igazi ünnepi hangulatot teremt.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Teljes kiőrlésű liszt
100 g Cukor
150 g Vaj
1 ek. Sodópor
1 tk. Szódabikarbóna
1 tk. Fahéj
1 tk. Gyömbérpor
0.5 tk. Szegfűszegpor
1 csipet
1 db Tojás
3 ek. Méz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A vajat és a cukrot tedd egy tálba, és keverd addig, amíg teljesen össze nem olvadnak. Ezután add hozzá a tojást és a mézet, majd jól dolgozd össze.

    Fontos, hogy a vaj szobahőmérsékletű legyen, így könnyebben keverhető. A méz segít az ízek harmonizálásában.

    2

    A teljes kiőrlésű lisztet szitáld egy nagy tálba, majd add hozzá a szódabikarbónát, a fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget és a sót. Keverd el alaposan.

    A fűszereket szitáld át a liszttel együtt, hogy egyenletesen eloszoljanak a tésztában.

    3

    Lassan add hozzá a száraz hozzávalókat a vajas-tojásos keverékhez, és keverd simára. Ha szükséges, egy kevés vizet is adhatsz hozzá, hogy formázható tésztát kapj.

    Ne add hozzá túl gyorsan a lisztet, mert akkor a tészta nehezebben formálható lesz. Ha túl száraznak tűnik, egy evőkanál víz segíthet.

    4

    Miután összeállt a tészta, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe pihenni 30 percre. Ez segít abban, hogy könnyebben nyújtsd.

    A pihentetett tészta sokkal könnyebben formázható, és a sütéskor is szebb lesz.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 3 mm vastagságúra, majd szaggasd ki a pepparkakor formákat.

    A tészta ne legyen túl vékony, mert akkor könnyen törhet. Használhatsz különböző formákat, hogy változatosabb legyen a végeredmény.

    6

    Helyezd a formázott süteményeket sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 8-10 percig.

    Ne süsd túl a sütiket, hogy ne legyenek kemények. A sütés után hagyd őket kihűlni, mert ekkor érik el a legjobb textúrát.